Amúgy az iPhone a fejlesztők aranybányája is

 

Nem csak az Apple járt jól az iPhone piacra dobásával: mások is a XXI. század megvalósult aranylázaként élhették meg a harapott almás okostelefon pályafutását.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Jeles évfordulók táján jár az Apple.

2007. június 29, az első iPhone kiadásának napja, a modern okostelefon születésnapjának számít. És ez igaz is az abban az időben forradalminak számító érintőképernyős mobil elterjedését tekintve. De van egy másik, kevésbé jegyzett esemény, ami talán még nagyobb szerepet játszott a mai úgynevezett „okostelefon-élmény” létrejöttében.

Alig több, mint tíz éve 2008. március 6-án ugyanis az Apple bemutatta az első iPhone szoftverfejlesztési készletet (SDK-t), amely kaput nyitott a külsős fejlesztők előtt.

(Az SDK a fejlesztőknek készült, egy adott program vagy platform szolgáltatásainak használatát, az azon futó programok készítését lehetővé tevő készlet.

Magyarán szólva ennek segítségével lehet a platformra programokat írni.)

„Nagyon izgatottak vagyunk. Olyan dinamikus külső fejlesztői közösséget akarunk létrehozni, amelyik akár több ezer alkalmazást ír az iPhone és az iPod touch számára” – nyilatkozta Steve Jobs, az Apple akkori vezérigazgatója.

Jobs nem csak kiváló vezető volt, hanem sokak szemében tán indokolatlanul optimista is, de valóság messze túlszárnyalta a fantáziáját.

„Több ezer alkalmazás” helyett az App Store ma kétmilliónál több alkalmazással rendelkezik, és sok fejlesztő szerzett kisebb-nagyobb vagyont azzal, hogy munkájával tovább építette az Apple mobilját.

Mint a Statista alábbi diagramja is szemlélteti, az iOS fejlesztők a munkájukkal 2008, vagyis az App Store megnyitása óta több mint 86 milliárd dollár bevételhez jutottak a XXI. század aranyláza révén.

Infographic: The App Gold Rush | Statista