Pénzdíjas e-sportbajnokság lesz Budapesten a hét végén

 

Péntektől vasárnapig a BOK Sportcsarnokban rendezik a V4 Future Sports Festival pénzdíjas e-sportbajnokságot és -konferenciát.

A szervezők közleménye szerint a nagyszabású rendezvény az első ilyen jellegű lesz Magyarországon. Emlékeztetnek rá, hogy az e-sport készségeket fejleszt, gondolkodásra és gyors reakciókra késztet, valamint sikerélményt is ad. Szellemi és technikai sportnak is nevezhető, a megkívánt képességek tekintetében talán a Forma–1-hez hasonlítható leginkább – fogalmaznak.

Az e-sport a digitális íráskészség fejlesztése mellett a csapatban való munkavégzést és a nyelvtanulást is segíti, mivel a legtöbb videójátékot csapatban játsszák, s a játékok nyelve az angol.

„Az e-sport egy dinamikusan terjedő sportág és népszerűsége ma már megkérdőjelezhetetlen. A legutóbbi, hazai kutatások szerint körülbelül egymillióan játszanak videójátékokkal Magyarországon és 200-250 ezerre tehető az e-sportolók száma” – fogalmazott az eseményt szervező Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület elnöke, Bíró Balázs.

A hétvégi eseményhez kapcsolódóan konferenciát is tartanak pénteken a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában.

A területi selejtezőket követően csapatsportágban (League of Legends, Counter-Strike Global Offensive) és egyéniben (Clash Royale, FIFA18) két-két pénzdíjas versenyben rendeznek döntőket a budapesti fesztiválon szombaton és vasárnap. A rendezvényt technológiai újdonságok kiállítása, szimulátorok, robotfoci és drónbemutató, valamint koncertek színesítik.

A visegrádi négyek közötti első e-sportbajnokság összdíjazása egymillió euró (313 millió forint) lesz.

Csapatban az igazi

A videójátékok nem csak kikapcsolódást vagy hobbit jelentenek. Az e-sportok népszerűbbek mint valaha: világszerte több százmillióan játszanak és Magyarországon is több százezres felhasználóbázisa van egy-egy játéknak.

e-sport

Vannak, akik számára pedig kifejezetten kifizetődő a játék. A profik nagy pénzeket, gyakran dollármilliókat szakítanak a streamelésből és a versenyekből, amelyekre egyébként nem kisebb intenzitással készülnek, mint például a focisták egy BL-re.

Világszerte évről évre egyre több high-tech edzőközpont létesül azok számára, akik már túlléptek az első gaming laptopos gyakorlásokon és csatlakoztak egy-egy komoly csapathoz, hogy együtt gyakorolhassanak a hivatalos versenyekre.

A legtöbb nagy techvállalat támogatja az e-sportolókat: a Dell például a Team Liquid – egy híres amerikai e-sport csapat – vadonatúj edzőtermét építette fel 2017-ben.

A legtöbb e-sport csapatjáték, így ahhoz, hogy a legmagasabb szinteken is jól teljesítsünk, a gyakorolt stratégiák és a zökkenőmentes koncentráció mellett hibátlan kommunikációra van szükség a csapattagok között.