Ismét megszólalt a világ első kiborgja, gép és élő szövet együtteséből álló embere

 

Az ismert Neil Harbisson, aki 2004 óta a koponyájába épített lapkával-antennával él, újságíróknak beszélt Dubaiban. Annak idején azért kényszerült a műtétre, mert színvakon született.

Fotó: Reuters/ Ints Kalnins

Fotó: Reuters/ Ints Kalnins

Régi történet az övé: tizennégy esztendeje már, hogy a koponyacsontjába műtétileg építettek antennát.

A beépített gép hangokra „fordítja” számára színeket: így mondhatni részletgazdagabban érzékeli a színeket, mint a kifogástalanul látók.

Kortárs művészként is tudja hasznosítani a készüléket, mert 360 színt tud megkülönböztetni, köztük az infravöröset és az ultraibolyát.

Most Dubaiban, a World Government Summit konferencián figyelmeztette a világ kormányait, hogy egyre többen és többen fogunk gépeket viselni a szerves testrészeink helyett és mellett.

Neil Harbisson egy 2014-ben készült felvételen (Fotó: Reuters/ /Ints Kalnins)

Neil Harbisson egy 2014-ben készült felvételen (Fotó: Reuters/ /Ints Kalnins)

Fejébe ültetett antennája közvetlen hálózati kapcsolódást tesz lehetővé számára. Nem úgy érzi, hogy viseli a technológiát, hanem igazi kiborgként azonosítja magát, akinek teste teljesen egyesült a géppel.

Még 2010-ben lett társalapítója a Cyborg Foundation alapítványnak, melynek célja, hogy segítsen az embereknek kiborgokká válni és védeni a kiborg jogokat.

Figyelemre méltó, hogy Elon Musk, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások alapítója esztendeje szintén a World Government Summit konferencián fogalmazott igen meghökkentően arról, hogy ha fenn akar maradni az emberiség, hosszabb távon meg kell szoknunk, hogy részben kibernetikus organizmusokká alakulunk.

Harbisson egyébként 2016-ban Budapesten is járt és beszélt a Brain Barban.

Az alább magyar felirattal olvasható TED előadáson részletezte, hogy miként „hallja” a színeket.