Botladozik a Samsung a prémiumtelefonok frissítésével

 

Lassan fél éve, hogy a Google kiadta a legfrissebb Android változatot, a 8.0 Oreo-t. A Samsung szokás szerint elaludt, legújabban viszont kapkodás jelei észlelhetők: Oreo meg sehol.

Figyelemmel lehet kísérni a hazai és a külföldi fórumokon a tavalyi két Samsung drága prémiumtelefon, a Galaxy S8-as és az S8+ e vonatkozásban meglehetősen hányattatott sorsát.

Mint ismert, az androidos telefonoknál nem megy vezényszóra a rendszerfrissítés, mint az iPhone esetében: a különféle gyártók teljesen eltérő hardveres és felületkezelő megoldásaihoz egyenként kell idomítani a Google újabb operációs rendszereit, s ez bizony, mióta az Android Android, azóta nyögve megy.

A felhasználók persze nem várnának addig, míg a gyártó vezeték nélkül, OTA (Over The Air) végre kibocsátja a legújabb változatot.

Az Oreo amúgy inkább a motorháztető alatt ígér változásokat, a mára szépen csiszolt Android kezelőfelület, amivel a felhasználók ténylegesen találkoznak, alig módosult. Mégis egyre idegesebben várja a Samsung Galaxy S8-as tulajdonosok népes tábora, hogy megkapják azt a frissítést, amit hasonlíthatatlanul kisebb, akár nevenincs gyártók közül is sokan rég elvégeztek.

Egyelőre így kerül csak Oreo a Samsungokra (A kép ismeretlen internetes szerző "vicces" műve)

Egyelőre így kerül csak Oreo a Samsungokra (Ismeretlen netes szerző műve)

Lassan két hete, hogy hozzáférhető az S8-as Oreo hivatalos, változata, amit garanciavesztés nélkül lehet a mobilokra hackelni. Egy hete pedig a Samsung kiadta az Oreo-t Törökország, Norvégia, az Egyesült Arab Emírségek, India, Belgium, Németország, Franciaország, Lengyelország és Hollandia felhasználóinak.

A hazai mobiltulajdonosok is tömegesen telepítették ezeket a ROM-okat a Samsung félhivatalos, ám ritka kényelmetlen frissítőeszközével, az ODIN-nal.

Tegnapi hír, hogy a koreai cég váratlanul leállította a frissítést. A firmware-t eltávolítják a szerverekről.

Nem lehet tudni, az eddig letöltöttek hibásak-e, nincs hivatalos tájékoztatás, csak találgatások.

Pletykák járják körbe a webet, hogy talán annyira félresikeredett a dolog, hogy a Samsung teljesen kihagyja a 8.0 verziót, s valamikor, hetek, netán hónapok múlva majd kihozzák a 8.1-est.

A gyártó hallgat, két hete nem tett közzé semmit a témában angolul (sem magyarul, persze), még rövidke Facebook, vagy Twitter-üzenetben sem.