Nem csak fiúknak jól fizető pálya: gimis lányoknak szerveznek IT-képzést

 

Filmsztárok helyett STEM Csillagok születését és képzését támogatja az EPAM és a Soroptimist Klub Szeged.

Fél éven át tanulhatnak programozási ismereteket a szegedi diáklányok: a különleges tehetséggondozás a nemek esélyegyenlőségét célozza, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja.

A STEM az angol science, technology, engineering, maths (tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) szavak kezdőbetűiből képzett mozaikszó.

epam_lányok IT

A lányok a tanév folyamán helyszíni látogatásokon vettek részt és ismerkedtek a kutatók munkájával a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében, a Mérnöki Karon, a Biológiai Kutatóintézetben, barátkoztak a természettudományokhoz kapcsolódó tárgyakkal, és megismerkedtek fiatal mérnökökkel a Szeged TV-ben és az EPAM Szegednél is.

Az EPAM eKids program keretében az a cég célja, hogy profi szakembergárdája minél több lány tanulóval ismertethesse és szerettesse meg az informatika szépségeit. Tudatosítsa a számítástechnika, mint továbbtanulási irány nyújtotta lehetőségeket, csapatmunkára és logikai gondolkodásra nevelve őket.

A kéthetente megtartandó foglalkozásokon először megtanulják a programozás alapjait a Scratch programnyelven keresztül, majd 4 fős csapatokban egy saját projektmunkát állítanak össze.

A program során az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai kerülnek fókuszba, ezen témák valamelyikére kell felfűzzék saját fejlesztésüket a csapatok. A legötletesebb és leginnovatívabb projektet összeállító csapat értékes díjjal gazdagodik a tanfolyam végén.

Február 11-ét 2015 decemberében kiáltotta ki az ENSZ a „Nők és lányok a tudományban” világnapjának.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint 2015-ben nem érte el a másfél milliót azoknak a száma, akik valamilyen, az infokommunikációhoz köthető tanulmányt folytatnak. Ezen belül a nők aránya mindössze 17 százalék volt.

Ahhoz, hogy a lányok egyenlő esélyekkel képviselhessék magukat ezekben a szakmákban, fontos, hogy minél fiatalabb korban kapcsolatba kerüljenek a technológiával és megismerkedjenek az informatika alapjaival, mert később a berögződött társadalmi normák és a környezeti nyomás sokakat eltántorítanak ezekről a pályákról.