Májusban hatályba lép az EU rendelet, sok cég nem tudja teljesíteni

 

Számos vállalatnak továbbra is komoly problémát okoz megfelelni az egyre nagyobb kihívást jelentő globális adatvédelmi szabályozásoknak.

hacker

Mindez kiderül a DLA Piper globális jogi tanácsadó most elkészült, második adatvédelmi jelentéséből.

Különösen igaz ez a 2018. május 25-én hatályba lépő európai uniós adatvédelmi rendelettel (GDPR) kapcsolatban, amelynek előírásait sok cég még mindig nem tudja teljesíteni. A felmérésben szereplő több mint 200 vállalat mindössze 34,4 százaléka ügyel arra, hogy működése összhangban legyen a legfontosabb nemzetközi adatvédelmi alapelvekkel.

Az előírások teljesítése során a legnagyobb problémát a személyes adatok kategorizálása jelenti.

A másik nagyon problémás kérdés pedig, hogy a cégek valóban csak számukra releváns adatokat gyűjtsenek.

A Data Privacy Scorebox online kérdőív segítségével készült felmérés közzétételének apropóját a január 28-án tartott Nemzetközi Adatvédelmi Nap adja.

A DLA Piper még 2016 januárjában indította el Data Privacy Scorebox-ot azzal a céllal, hogy segítse a vállalatokat a saját és a versenytársak adatvédelmi helyzetének értékelésében.

A felmérés során a válaszadók számos kérdést kapnak adattárolási és adatfelhasználási módszereikkel, illetve az ügyfelek jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban. Ezek alapján készül el a jelentés, amely egyrészt százalékos értékeléseket, illetve ajánlásokat is tartalmaz.

Az uniós adatvédelmi rendelet (GDPR) olyan gazdasági társaságok adatkezelési folyamataira vonatkozik, amelyek vagy az EU területén működnek, vagy az EU területén kívül működve nyújtanak szolgáltatásokat EU-s illetőségű magánszemélyek részére.