Tönkremehetett, aki bitcoinnal üzletelt

 

Látványosan, csaknem harmadával gyengült a bitcoin árfolyama az elmúlt öt napban.

A legismertebb kriptovaluta jegyzése vasárnap még csaknem 20 ezer dolláron állt, az árfolyam hússzorosára emelkedett az év eleje óta.

Vasárnaptól kezdve azonban gyengül a bitcoin, péntek 10 óra körül 13 320 dolláron állt, ez csütörtöki záróértékhez képest 15 százalékos gyengülés. Hajnalban állt még ennél is mélyebben, 12 560 dolláron, ami csaknem 20 százalékos árfolyamesést jelent.

A bitcoin árfolyama csaknem harmadával gyengült vasárnap óta, ami a legnagyobb csökkenés 2013 áprilisa óta.

Fotó: Reuters/Dado Ruvic

Fotó: Reuters/Dado Ruvic

Elemzők nem csodálkoznak a bitcoin gyengülésén, azt mondták, hogy várni lehetett egy komolyabb korrekciót, miután az előző hetekben rendre emelkedett a kriptovaluta árfolyama.

A bitcoinnal együtt gyengült a többi kriptovaluta is. A teljes kriptopiac becsült értéke 480 milliárd dollárra zuhant péntek délelőtt az egy nappal korábbi 650 milliárd dollárról.

A bitcoin igen hektikusan mozog. Novemberben például négy nap alatt csaknem 30 százalékkal, 5555 dollárról 7888 dollárig erősödött. Szeptemberben viszont 40 százalékkal gyengült, 4979 dollárról 2972 dollárra.

A második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum, amelynek az árfolyama a hét elején 900 dollár volt az egy héttel korábbi 500 dollár után. Péntek délelőtt 697 dolláron állt az ethereum, ami 16 százalékos gyengülés csütörtökhöz képest.

A harmadik legnagyobb kriptovaluta a ripple, amelynek az árfolyama péntek délelőtt 1,14 dollár volt, megnégyszereződött hétfő óta, csütörtökhöz képest pedig 11 százalékkal drágult.

A nagy intézményi befektetők távol tartják magukat a kriptodevizák piacától, ami ritka lehetőséget nyújt a kisbefektetőknek, hogy domináns szereplőkké váljanak, míg az egyszerű árazás a tapasztalt kereskedőknek tesz lehetővé extra nyereséget. Még a dollár elszámolású ügyletekben is gyakran előfordul, hogy a kereskedési felületek jegyzései között 10 százalékos különbségek legyenek, a jen-, illetve a dolláralapú árak esetében pedig sokszor 10 százaléknál is nagyobb az eltérés.