Ha lenne kételyünk, hogy a Google kémkedett utánunk

 

Az csak hab a tortán, hogy ezúttal iPhone-felhasználókról van szó. Ráadásul több millióról. És a Google-től független, Safari böngészőt használtak.

A mostani az első eset Nagy-Britanniában, hogy perközösségben 5,4 millió brit állampolgár pereli a Google-t. A hírek, többek között a Financial Times, a Fortune és a The Verge beszámolója szerint a keresőóriás megkerülte az Apple mobilok alapértelmezett adatvédelmi beállításait, követte az okostelefonok Safari böngészőjében zajló tevékenységeket, s az adatokat eladta hirdetőknek.

Cookie-ket helyezhettek el a nyomkövetők az iPhone-okon, még akkor is, ha azt a tulajdonosaik nem akarták.

Ezzel megsértették az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényét, személyes adatokat adtak ki engedély nélkül, mondja Richard Lloyd, a Which? fogyasztói jogvédő szervezet volt igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években nem láttam ilyen nagymértékű visszaélésszerű bánásmódot – fogalmazott Lloyd, aki létrehozta a Google You Owe nevű csoportot.

A Google megalapozatlannak tartja a panaszt, azt állítva, hogy tevékenységük mindössze a Google+ -ra vonatkozott.

Meg kell jegyezni, hogy korábban a keresőóriás már több millió dollár bírságot, összesen 22,5 millió dollárt fizetett az amerikai államnak és az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának a Safari biztonsági hekkelése miatt.

Ez volt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság valaha is kiszabott egyik legnagyobb bírsága.

Nagy-Britanniában nagyjából 5,4 millió, 2011 júniusa és 2012 februárja közötti iPhone-tulajdonos lehet kártérítésre jogosult.

Lloyd elvárja, hogy minden felperes több száz fontot kapjon.

Az ügy alakulását élénken figyelik fogyasztói jogvédő csoportok és adatvédelmi jogászok.