Feltörték a feltörhetetlen iPhone X-et – videón mutatjuk

 

Az új iPhone nagy dobását, az emberi arcot 30 ezer ponton azonosító Face ID-t feltörhetetlennek mondták. Eddig.

A Face ID biztonságos és gyors módszer a készülék feloldására és a felhasználó azonosítására: csak megmutatjuk az arcunkat és már old is. Jobb, mint a többi biometrikus azonosító (írisz, ujjlenyomat, arcfelismerés) az Apple szerint.

A vietnami illetőségű Bkav biztonsági cégnek sikerült egy maszk segítségével feltörni.

(Még 2008-ban a Bkav volt a világon az első cég, amelyik igazolta, hogy az arcfelismerés nem elég biztonságos a laptopok esetében. Ők fedezték fel az első kritikus hibát a Google Chrome bevezetése után néhány nappal. A Bkav lelte fel anno Nagy-Britanniában a célzott DDoS támadások szerverét.)

Az alábbi videót tették közzé a biztonsági hézagról.

Ngo Tuan Anh, a vállalat alelnöke elmondta, hogy a maszkot részben egyszerű 3D nyomtatóval, részben szilikonból, valamint hagyományos fotó felhasználásával állították elő.

Bkav FaceID

A Bkav november 5-én kapta kézbe az iPhone X-et.

Egy hét alatt kidolgozták a törési eljárást, s elkészítették a maszkot.

A holmi előállítási költsége mintegy 150 dollár (40 ezer Ft) volt, ami nem is olyan sok egy 1000 dolláros készülék esetén.

Kell-e aggódni az iPhone X tulajdonosoknak?

Fontos megjegyezni, hogy a közlést még más biztonsági cég nem erősítette meg: egyetlen forrás pedig nem forrás.

Ha helytállónak is bizonyul a Bkav állítása, valószerűtlen, hogy az átlagos felhasználó veszélyben lenne a 3D szkennelés viszonylagos bonyolultsága miatt. (Bár az már egy okostelefonnal is elvégezhető.)

Ellenben a cégvezetők, a milliárdosok, a politikusok, a közszereplők – bárki, aki értékes adatokat birtokol -, számolhat a Face ID-n kimutatott biztonsági réssel.

Ngo Tuan Anh szerint a legbiztonságosabb védelmet mai napig az ujjlenyomat-olvasó adja.