Korlátozza az élő közvetítést a Facebook

 

Élő közvetítési szolgáltatásában új korlátozásokat vezet be a Facebook, miután az ötvenegy ember életét követelő új-zélandi Christchurchben elkövetett terrortámadást fejkamerájával élőben közvetítette a közösségi oldalon a merénylő.

Az új-zélandi borzasztó terrortámadást követően megvizsgáltuk, mit tehetünk még annak érdekében, hogy szolgáltatásainkat ne károkozásra vagy a gyűlölet terjesztésére használják fel” – közölte a Facebook helyi idő szerint kedden.

A Facebook az „egy csapás” irányvonalat vezeti be az oldalon elérhető élő közvetítés korlátozására, ennek lényege, hogy akik az oldalon bárhol megsértik a „legsúlyosabb szabályokat”, azoknál azonnal letiltják az élő közvetítés használatát egy meghatározott időtartamra.

A vállalat közölte, hogy az elkövetkező hetekben a korlátozások további kiterjesztését tervezik, például a hirdetések szabályozását.

epa07524769 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 24 April 2019). Facebook is to release their 1st quarter 2019 results on 24 April 2019.  EPA/SASCHA STEINBACH

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

A tervek szerint a Facebook 7,5 millió dollárt fordít új kutatási partnerségekre, hogy fejleszteni tudja a kép- és videóelemzési technológiáját a manipulált médiatartalmak jobb felismerése érdekében, ami problémát okozott a Facebooknak az új-zélandi merényletet követően.

A Facebook már egyébként is változtatott az élő közvetítés egyes szabályain, miután a vállalat a közelmúltban a bírálatok kereszttüzébe került a gyűlöletbeszéd és az élő közvetítés szabályai miatt, miután nem távolította el időben a merényletről készült felvételeket.

Március 15-én egy szélsőjobboldali nézeteket valló ausztrál férfi 51 embert lőtt agyon az Új-Zélandon, Christchurch két mecseténél, a muzulmánok számára kiemelten fontos pénteki ima idején. A férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását.

Az élő közvetítés 17 percig tartott, a Facebook azonban csak a rendőrségi értesítés után távolította el a felvételt, így a videó gyorsan elterjedt az interneten. A Facebook közlése szerint a támadást követő 24 órában világszerte 1,5 millió olyan videót távolítottak el, amelyek a merényletről készült felvételből tartalmaztak részleteket. A Facebook a videó több mint 900 változatát azonosította.

A szerdai Christchurch Call-csúcstalálkozón vezető politikusok és technológiai cégek vezetői gyűlnek össze, hogy megállapodjanak, miként előzhető meg a terrorizmus szervezése és népszerűsítése a közösségi médiumok felületén.

A párizsi találkozó házigazdája Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök lesz, az eseményen várhatóan a Facebook, a Google, a Twitter és egyéb technológiai cégek képviselői vesznek részt, Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója azonban nem lesz jelen.