Nem sikerült az izraelieknek a holdra szállás

 

A Hold közvetlen közelében megszakadt a kapcsolat az izraeli holdszondával, a Beresittel – jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli holdjármű leszállásának perceit. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a „Kis nép, nagy álom”, és az „Izrael népe él” felirat látszott.

Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a holdjáróval, és a szakemberek hiába próbálták megfejteni a hiba okát. A Beresit valószínűleg összetört vagy felrobbant.

A miniszterelnök személyesen is figyelemmel kísérte a holdra szállás kísérletét

Az ország középső részén, a Jehúd városban lévő „űrközpontban” Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyesen is figyelemmel kísérte a holdra szállás kísérletét, majd azt mondta, hogy Izrael legközelebb sikeresebben oldja meg a feladatot, és bejelentette: két-három év múlva kísérlik meg újra a holdra szállást.

Ha sikerült volna, akkor Izrael lenne a világ negyedik állama, amely képes erre. Így a hetedik, amely űreszközzel megközelítette a Holdat. A holdszonda egy héttel ezelőtt állt Hold körüli pályára, sikeresen végrehajtva a leszállása előtti utolsó veszélyes manővert.

A Beresit legénység nélküli kis űrhajó 5,5 millió kilométert és több sikeres manővert tett meg február 22-i felbocsátása óta. A négylábú, alig másfél méter magas, mintegy hatmázsás járműnek a Serenitatis-tengernél kellett volna Holdat érnie a tervek szerint.

A holdszonda az Asrael Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozásnak a közös gyártmánya volt. Mintegy 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) került. Elsősorban Morris Kahn 88 éves dél-afrikai–izraeli milliárdos fedezte a költségeket.

A tervek szerint a Beresit két-három napig tevékenykedett volna a Hold felszínén, ahol a fedélzetén lévő műszerekkel az égitest mágneses mezejét mérte volna, és felvételeket készített volna a leszállás helyéről. Emellett feladata volt egy izraeli zászló kitűzése.

Magával vitt továbbá egy kapszulában digitális lemezeket, rajtuk izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel „a jövendő nemzedékek számára”.

A Beresit Mózes első könyvének (Genezis, Teremtés könyve) héber neve.

Hibás műszer okozhatta az izraeli űrszonda lezuhanását 

Az űrszonda állását mérő eszköz meghibásodása és az ezt követő láncreakció vezetett ahhoz, hogy lezuhant az izraeliek első, magán forrásokból finanszírozott műholdja csütörtök este a Holdra szállás közben – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár az M1 péntek esti műsorában.

A Puli Space Projekt vezetője szerint leállt a műhold hajtóműve ezért a szonda belecsapódott a Hold felszínébe. Az eredeti tervek szerint az eszköz a mágneses tereket is vizsgálta volna, mivel azokról a tudósok most is nagyon keveset tudnak.

Pacher Tibor a Holdba csapódás ellenére óriási sikernek nevezte a küldetést, mert Izraelnek hetedik országként sikerült Hold körüli pályára állítania egy eszközt, amelyet nem kormányok, hanem magánforrásból finanszíroztak. Hozzátette: egyre népszerűbbek a magánadakozásból futó űrkutatási projektek, németek, amerikaiak, japánok és indiaiak is ebben a formában szeretnének eszközt juttatni az űrbe.