Robottechnológia segíti a reptéri parkolást

 

A lyoni Saint Exupery repülőtéren már élesben működik egy teljesen új parkolási rendszer. Egy önvezető robot segítségével helyezik el az autókat a parkolóban.

A Stanley Robotics parkoló robotjait hosszú hónapokon át tesztelték, és csütörtökön már működésbe is léptek – írta a The Verge. így a második legnagyobb francia városba utazók már találkozhatnak is a jövő technológiáját idéző megoldással.

Az utasok egy kijelölt hangárban hagyják autójukat, ahol egy szkenner segítségével azonosítják a márkát és a típust, valamint a fizetés is itt történik. Az azonosítás után a Stan névre hallgató önvezető robotjármű, akár egy targonca, villáival felemeli, és továbbszállítja az autót a parkolóba.

A robotok az önvezető autókhoz hasonló szenzorok segítségével navigálnak. Az üzemeltető szerint ezzel a megoldással legalább 50 százalékkal növelhető a parkoló kihasználtsága.

Ez annak köszönhető, hogy nem kell az ajtónyitásnak helyet hagyni, mivel a robotok segítségével optimális helykihasználás valósítható meg.

Hasonló rendszer már működik a londoni Gatwick repülőtéren is.