Megdőlt a szélrekord Korzikán

 

Közép-Európa időjárását egy hosszan elnyúló hidegfront határozza meg, amely hullámot vet, és viharos szelet hoz magával.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn hazánkban viharos széllökések alakulhatnak ki. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órás sebességet is az Észak-Dunántúlon. A Tiszától nyugatra máshol is megerősödik a légmozgás. Ez a jelenség a hő- és komfortérzetünkre rossz hatással van, de a levegő minőségére jó hatással lesz az érintett területeken.

szelesido

A keddi napon a hétfőinél is erőteljesebb lehet a szél, és nagyobb területen tisztíthatja meg a szálló porral feldúsult levegőt, az ezt követő napokban azonban veszít a szél az erejéből.

kedd

Mindezt egy átvonuló hidegfrontnak köszönhetjük, amely hosszan elnyúlik Európa felett, és érinti például Korzika szigetét is. A sziget védtelen a markáns északnyugati áramlással és az időjárás viszontagságaival szemben, így ott a hazánkban is tapasztalható szélerősségnél több, mint kétszer erősebb széllökések alakultak ki a vasárnap és hétfőn a front mögött. A legmegdöbbentőbb értéket a sziget északi részén mérték, ahol 161 kilométer/órás sebességű volt a szél erőssége. A mérőállomások többségén rekordok születtek.

 

A svájci Alpok környékén mértek hasonlóan erős széllökéseket.