Villám parádé volt Görögországban – FOTÓ

 

Nem könnyű feladat, komoly technikát igényel lencsevégre kapni villámokat. Ezúttal mesterien elkapott pillanatot láthatunk.

A villámok zivatarfelhőkben keletkeznek, amelyek heves feláramlás következtében alakulnak ki. Az intenzív felfelé toló erőnek köszönhetően kerülnek a zivatarfelhők olyan magasra, ahol az őket alkotó víz jéggé alakulhat.

Vagyis a zivatarfelhő tetején jégcseppek, míg alul vízcseppek csapódnak ki, majd megkezdődik a töltések szétválasztódása a különböző halmazállapotú felhőelemek, illetve a felhőelemek és a föld felszíne között.

A szétválasztott töltések között pedig feszültség keletkezik, ennek kiegyenlítésére törekszik a természet a villámokkal, melyekben az áramerősség meghaladhatja akár a 100 000 ampert is (a villámcsapást elszenvedők „csak” 10-20%-ban veszítik életüket, ha van a közelben életmentésre alkalmas személy, aki azonnal beavatkozik).

 

A felhő-felhő villámok sokkal gyakrabban (90%) fordulnak elő, mint a föld-felhő villámok (10%), de közelségük miatt a legtöbb ember mégis az utóbbiból lát többet.

A villám hatására a levegő felhevül , hirtelen kitágul és összeütközik a környező hidegebb légtömegekkel, ami nagy robajjal, mennydörgéssel jár. A mennydörgés hangja hangsebeséggel közlekedik, vagyis körülbelül 1 milliószor lassabb, mint a fénysebességgel érkező villám.