Újra tojást rakott a világ legidősebb tengeri madara

 

A 68 éves Laysan-albatrosz a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara.

Újra tojást rakott a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom – közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat, a USFWS.  Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz legalább 68 éves, és nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár egyetlen tojását ugyanabban a védett fészekben melengeti, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival. A hatóság szerint Wisdom a múlt hónapban tért vissza a menedékhelyre, és a Honolulu Star-Advertiser című lap szerint biológusok is megerősítették, hogy az idős madár újra költ.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 67 éves. A madárnak legalább harminc fiókája volt már.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet. Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

A címlapkép illusztráció.