Kilenc tudós kapja meg idén a Szilícium-völgy Oscarját

 

Idén kilenc, alapkutatásokat végző tudós kapja meg a Szilícium-völgy Oscarjának is nevezett Breakthrough Prize-t. A 3 millió dollárral (mintegy 840 millió forinttal) járó elismerést novemberben vehetik át egy gálán a díjazottak.

A díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre, mint például Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin, a Google egyik alapítója, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Az idei kitüntetettek között hat férfi és három nő van. Négy tudós két díjon osztozik, öten pedig egyedül kapják a díjjal járó teljes összeget.

 

A matematikában elért eredményeiért Vincent Lafforgue, a francia Nemzeti Tudományos Kutatás Központjának tudósa kapja meg a díjat. A fizikai díjat Charles Kane és Eugene Mele, a Pennsylvania Egyetem két kutatója veheti át az Oxfordi Egyetemen dolgozó tudóssal, Jocelyn Bell Burnell-lel együtt.

A Breakthrough Prize díjakat mindössze hat éve adják át, de az elismerés sokkal több pénzjutalommal jár, mint a Nobel-díj, amelynek mintegy egymillió dolláros (279 millió forintos) összegén gyakran osztozik két-három tudós. A Nobel-díjjal szemben a Breakthrough Prize általában a friss felfedezéseket ismeri el, és nem feltétlenül azok konkrét felhasználását.

Öt Amerikában élő tudós, köztük a génkutatással foglalkozó Frank Bennett és Adrian Krainer az élettudományokkal kapcsolatos munkájáért kapja az elismerést. A Harvard Egyetemen dolgozó Hsziao-vej Csuang az általa kifejlesztett, szuperfelbontású molekuláris képekhez készített új eszközért érdemelte ki a díjat, a Texasi Egyetem tudósa, Zhijian „James” Chen pedig az autoimmun rendellenességekkel kapcsolatba hozható DNS-érzékelő enzim felfedezéséért.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem kutatója, az osztrák Angelica Amon az aneuploidia (abnormális kromoszómaszám) következményeinek meghatározásáért lett díjazott.

A szilícium-völgyi alapítvány hat, egyenként 100 ezer dolláros (28 millió forintos) díjat is kioszt 12 fiatal kutatónak, akinek munkásságát ígéretesnek ítélte.

A díjakat novemberben adják át a NASA szilícium-völgyi kutatóközpontjában. A program házigazdája Pierce Brosnan brit színész lesz.