Ha a Z generáción múlik a környezetvédelem, van miért aggódnunk

 

A jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem? Mit teszünk azért, hogy zöldebbek legyünk? Tudjuk, mit jelent a zero-waste? Mit tartunk veszélyesebbnek a műanyaghulladékot, vagy a légszennyezést? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A magyarok zöldebben gondolkoznak, mint ahogy azt a logisztika elbírná. A kutatás szerint az internetezők 95 százalékának fontos a környezetvédelem, és ez a pozitív hozzáállás a szemetünkön is meglátszik.

A kitöltők 89 százaléka ugyanis szelektíven gyűjti a szemetet, de hiába a magyarok buzgalma, az országban komoly nehézséget okoz a szelektív hulladék elszállítása. Sajnos nem szokatlan látvány, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkből szó szerint kifolyik a szemét, sőt Budapesten annyira súlyos a helyzet, hogy az elmúlt héten voltak olyan házak, ahol arra szólították fel a lakosokat, hogy ne gyűjtsék szelektíven a szemetet, inkább keverjenek össze mindent a vegyes hulladékkal, mert azt biztosan elszállítják – írták közleményükben.

A több ezer online kitöltő a legújabb környezetvédelmi trendekben is otthon van, például háromnegyedük tisztában van a zero-waste fogalmával, mely fenntartható, hulladékmentes életmódot vagy arra való törekvést jelent. Vannak azért olyanok, akik bizonytalanok a fogalommal kapcsolatban, minden ötödik kitöltő szerint a zero-waste pusztán annyit takar, hogy műanyag palack helyett üvegkulacsot kell használni.

Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés

A kutatásból kiderült, hogy sajnos a jövő generációja gondolkozik legkevésbé zölden. A Z generáció (16-20 évesek) harmada nem tartja fontosnak a környezetvédelmet és a hulladékot sem gyűjti szelektíven. A Baby boom generáció (51-69 évesek) viseli leginkább szívén Földünk sorsát, 98 százalékuk fontosnak tartja a környezetvédelmet, és 94 százalékuk a hulladékot is válogatja. Az Y (21-35 évesek) és az X generáció (36-50 évesek) is kiemelkedően zölden gondolkozik, de a veteránoknak (70+ évesek) már csak 71 százaléka szelektál és 23 százalékuk szerint a környezetvédelem sem fontos.

Célba ért a sok óceáni műanyagszemétről terjedő üzenet a közösségi média felületein, mert a magyar internetezők fele a kutatás szerint a műanyaghulladékot tartja a legveszélyesebbnek. 31százalékuk a talaj-, víz- és légszennyezéstől félti Földünket, 16 százalék pedig az erdőirtást tartja legpusztítóbbnak környezetvédelmi szempontból.

Felesleges szelektíven gyűjteni, hiszen úgy is összekeverik a szemetet

Ezen az állásponton áll azoknak a kitöltőknek a fele, akik nem gyűjtik szelektíven szemetüket. A nem szelektálók közül minden ötödik ember lustaságból nem válogat, túl időigényesnek tartja. 16 százalékuk szerint az ő hulladékmennyiségük nem számít, ezért nem érdekli őket a kérdés, 15 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a szelektálás nem oldja meg a környezetszennyezés problémáját, ezért feleslegesnek tartja a folyamatot.

Fontos, hogy a legfiatalabbak is megértsék a környezetvédelem fontosságát, ezért a megfelelő edukáció kulcsfontosságú. A magyar internetezők döntő többsége fontosnak tartja a környezetvédelmet és tesz is érte, ami bizakodásra adhat okot zöldebb jövőnkkel kapcsolatban – közölték.