Elveszettnek hitt székely kincsre bukkantak az Országos Széchényi Könyvtárban

 

Az 1559-ben kiadott Székely-krónikát a második világháború alatt ellopták, túlélt egy bombázást és egy hatalmas tűzvészt is. A krónika az 1940-es évek végén került az Országos Széchényi Könyvtárba. Éveken át a Régi Nyomtatványok Tárának egyik páncélszekrényében lapult, ahonnan csak a közelmúltban került elő.

Ez a kötet az első épen maradt könyv, amely 70 évvel később került elő a Székely Nemzeti Múzeum elpusztultnak hitt anyagából, és most a nemzeti könyvtár segítségével hazatérhet Erdélybe – olvasható az Országos Széchényi Könyvtár közleményében.

A visszavonuló német csapatok 1945-ben a kifosztott múzeumok értékeit is magukkal hurcolták, így került a sepsiszentgyörgyi múzeum több mint ötven ládányi gyűjteménye is abba a szerelvénybe, amely Zalaegerszeg vasútállomásán vesztegelt. Az oroszok bevonulását megelőző napon negyven vagon különféle lőszert állítottak a német vonat mellé, amely március 28-án bombázás következtében felrobbant.

A Székely-krónika restaurálás előtt (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

A Székely-krónika restaurálás előtt (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

Egy vasutas vette magához

Tizenegy nappal később, a romok eltakarítása közben Kis Böndi János vasutas egy vasbuzogányra, néhány kisebb fémtárgyra és egy könyvre bukkant. Mivel a munkások között egyedül ő volt erdélyi származású, a könyv felkeltette az érdeklődését, ezért magához vette.

A bombatámadás után a Székely-krónika is felkerült a veszteséglistára, ám Herepei János, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum akkori igazgatója 1945 nyarán arról számolt be a zalaegerszegi rendőrkapitánynak, hogy a tűzvészben nem pusztult el a teljes gyűjtemény.

A korabeli feljegyzésekben az áll, hogy Hamar Sámuel miniszteri tanácsos, pénzügyigazgató a pályaudvari romok közül egy kosárnyi tárgyat szedett össze. Továbbá a múzeum igazgatója arról is értesült, hogy a robbanás helyszínének hivatalos vizsgálata előtt illetéktelenek régi pénzeket és egyéb tárgyakat szedtek össze.

Rejtélyes úton került a könyvtárba

Azt nem tudni pontosan, a kötet miként került az Országos Széchényi Könyvtárba. A csaknem 460 éves könyv birtokosa a bejegyzések alapján brassói lehetett, mielőtt pedig a németek kezébe került a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonát képezte.

A kötetet Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója adja át október 3-án Vargha Mihálynak, a Székely Nemzeti Múzeum főigazgatójának.