Újra a Tudományok fővárosa Budapesten

 

Az idén második alkalommal megszervezett Tudományok fővárosa rendezvény célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a mérnöki és a kutatói munka iránt. Az Akvárium Klubban szeptember 23-án rendezik meg az eseményt, amelyen élen járó hazai nagyvállalatok, startup cégek, fiatal kutatók, főiskolák és egyetemek mutatják be tevékenységüket.

Drónpálya, sugárkapu és csillagvizsgálás is színesíti a programot

A nap egyik leglátványosabb eseményének a „drónok harca” ígérkezik, amely egy világbajnokság előfutama is egyben. A drónpilóták ezen a versenyen szerezhetnek kvalifikációt a nemzetközi megméretésre. Versenydrónok emelkednek majd a magasba, amelyek között akad olyan, amely egy másodperc alatt képes felrepülni egy tízemeletes ház tetejére – mondta el Bartók Marcell, a rendezvény főszervezője.

A svábhegyi csillagvizsgáló munkatársai távcsövekkel érkeznek a programra, az érdeklődők a napkitöréseket, valamint sötétedés után a Szaturnusz gyűrűit is megfigyelhetik. Mikroszkópok segítségével pedig tanulmányozhatják a meteoritok szerkezetét.

Többféle robottal is találkozhatunk

Tanos Áron, a Magyar Robotépítők Szövetségének az elnöke az M1 műsorában bemutatta Peppert, a humanoid robotot, akivel a Tudományok fővárosa rendezvényre ellátogatók is találkozhatnak a hétvégén. Pepper tizenkét nyelven beszél, a Netlife Robotics és a Netlife Kft. új spin-off üzletágának jóvoltából képes magyarul is megszólalni.

A robot emberi segítséggel tanul, képes megjegyezni a különböző szándékokra adott válaszokat. Ha új helyzettel találkozik, kicsit lassabban válaszol, de az elhangzott információkat elraktározza. Viszont azokat csak azután alkalmazza, hogyha azok helyességében fejlesztői megerősítették.

A hardvert, vagyis magát a robotot egy japán cég forgalmazza, viszont a szoftver az, amely a robot viselkedését meghatározza. Ez még messze nem tökéletes, folyamatosan zajlanak a fejlesztések – tette hozzá Tanos Áron. A beszélgetés során kiderült, hogy Peppert a szenzorai alkalmassá teszik arra is, hogy különféle játékokkal szórakoztassa a környezetét. Így vasárnap nemcsak beszélgethetnek, hanem játszhatnak is vele a látogatók.

A szövetség elnöke hozzátette, hogy az eseményen a humanoid robot mellett többek között guruló és táncoló robotokat is láthatnak majd az érdeklődők, sőt ezeket ki is próbálhatják.

Magyarország kitörési pontja lehet a kutatás-fejlesztés

Bartók Marcell szerint a kiállítók egy közös, fontos ügynek tekintik, hogy a fiatalokat bevonják a különböző kutatásokba és fejlesztésekbe. A Tudományok fővárosa rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a kiállítók minél szélesebb körben bemutassák tevékenységüket, és a programok során tapasztalatcserére is lehetőség nyílik a különböző tudományterületek képviselői között.

A rendezvény fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű.

A címlapfotón Pepper, a humanoid robot látható.