Napvihar tart a Föld felé

 

A Nemzeti Óceáni és Légkör Szervezet adta ki a figyelmeztetést szeptember 11-én a G2-es erősségű napviharról. A skála ötfokozatú, így a közelgő vihar közepes erősségűnek ígérkezik.

Jelenleg a szoláris minimum felé tartunk, ami a Nap 11 éves ciklusának legkevésbé aktív periódusa. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő időszakban csillagunk tevékenysége a minimálisra esik vissza, és a napfoltok száma is drasztikusan lecsökken.

 

Ettől függetlenül a következő években is képződnek majd foltok a Nap koronáján. Ezeken a réseken a napszél könnyen kiszabadul, és nagy sebességű elektromágneses sugárzást bocsát ki a világűrbe. Ha a lyuk Föld felőli oldalon képződik, akkor a napszelek egyenesen felénk áramlanak. Ezek sebessége elérheti a 600 kilométer per másodpercet is.

A szakértők szerint attól nem kell tartani, hogy a bolygót elérő napvihar a földi elektromos berendezésekben és erőművekben kárt okozna. Ideiglenes zavarok azonban előfordulhatnak.

Viszont mind az északi, mind a déli féltekén látványos sarki fényre lehet számítani. A különleges légköri jelenséget a mágneses pólusoknál a magnetoszférába behatoló napszél töltött részecskéi – elsősorban protonok és elektronok – okozzák. A legszebb látványban az előrejelzések szerint az Alaszkában, az Amerikai Egyesült Államok északi államaiban és az Európa északi felén élőknek lehet része.

A címlapfotó illusztráció.