Továbbra is bizonytalan a Hawaiira tervezett óriásteleszkóp sorsa

 

Elhalasztották a döntést az eredetileg a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp felállításának helyszínéről a projekt vezetői.

Az 1,4 milliárd dolláros óriásteleszkóp elhelyezésére egyelőre két helyszínt fontolgat a projekt vezető testülete: a hawaii Mauna Kea vulkán mellett La Palma, a spanyol Kanári-szigetek egyik szigete is szerepel a lehetőségek között. A projekt kormányzótanácsa pénteken közölte, hogy tovább folytatják az egyeztetéseket az obszervatórium elhelyezéséről.

Az óriásteleszkóp nemzetközi – amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai – együttműködésben valósul meg. A létező csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok egyebek között az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal.

Az óriásteleszkóp építése körüli viták 2009 óta folynak. Az építési engedély kiadása után megkezdett munkálatokat 2015-ben felfüggesztették, miután tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával az őslakosok megakadályozták az építkezést.

A hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a teleszkóp építésére kiadott engedélyt. A nemzetközi konzorcium 2018-ra tervezte az építési munkálatok felújítását. A 4205 méter magas vulkánon már számos teleszkóp működik, mivel a csillagászok szerint ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája és tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt.

A hawaii szenátus csütörtökön egy olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja a Mauna Leán történő további építkezéseket. A képviselőház azonban nyomban közölte, hogy megvétózza a törvényt, amint elé kerül.