Meghalt Bernardo Bertolucci

 

A legjobb rendező és a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját Az utolsó császár című, 1987-ben bemutatott filmjéért kapta.

Műsorváltozás: Az M5-ös csatorna hétfőn 21.55-től műsorára tűzi Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című Oscar-díjas filmjét.

Az olasz rendező halálhíréről a La Repubblica számolt be. A művész évek óta tartó betegség után római otthonában hunyt el hétfőn.

A legjobb rendező és a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját Az utolsó császár című, 1987-ben bemutatott filmjéért kapta.

Legjelentősebb alkotásai közé tartozik továbbá a Huszadik század (1976), A kis Buddha (1993) és az Álmodozók (2003). Utolsó filmje a 2012-es Én és te volt.

A világhírű olasz rendező életművét 2007-ben a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlánnal, 2001-ben a Cannes-ban Arany Pálma-életműdíjjal ismerték el, 2012-ben átvehette az Európai Filmakadémia életműdíját, mindezek mellett csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát.

A filmvilág gyászolja Bernardo Bertoluccit 

„Az olasz filmművészet óriása, aki örökre a világ filmművészetének világító fénye marad” – méltatta a 77 éves korában rákbetegségben elhunyt rendezőt a cannes-i filmfesztivál Twitter-üzenetében. Bertolucci 1990-ben a cannes-i filmmustra nemzetközi zsűrijének elnöke volt, és 2011-ben tiszteletbeli Arany Pálma díjjal jutalmazták életművét.

Bernardo Bertolucci olasz író, filmrendező (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

„Óriási művész volt, aki megtestesítette az olasz filmművészetet és korának egyik legjelentősebb alakja lett” – hangsúlyozta Thierry Frémaux és Pierre Lescure a cannes-i fesztivál képviseletében a Twitteren. Gilles Jacob, a cannes-i filmfesztivál korábbi igazgatója az olasz film utolsó császárának nevezte a rendezőt.

Bertolucci 1983-ban és 2013-ban a velencei filmfesztivál zsűrijét is vezette. „Az olasz és a nemzetközi filmművészet legnagyobb mesterei között emlékezünk rá” – fogalmazott közleményében a fesztivál, amelyen 2007-ben szintén életműdíjat vehetett át.

Az utolsó tangó Párizsban és A megalkuvó rendezője az egyetlen olasz filmes volt, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Az utolsó kínai császár című filmje a rendezői Oscarral együtt kilenc díjat kapott az amerikai filmakadémiától – idézte fel a Variety.com.

Antonio Banderas szintén Twitter-üzenetben búcsúzott a filmművészet mesterétől, és köszönetet mondott óriási tehetségéért.

„A filmművészet elveszítette egyik költőjét” – írta Carlo Chatrian, a locarnói filmfesztivál vezetője, aki 2020-tól a Berlinale művészeti igazgatója lesz.

Frank Riester francia kulturális miniszter a rendezőre emlékezve arról beszélt, hogy Bertolucci hiányozni fog a hetedik művészetnek (a filmművészetnek). „Brando, Depardieu, Trintignant, De Niro: Bertolucci a legnagyobbakkal forgatott és naggyá tette őket a filmvásznon, mivel ő maga is óriás volt” – tette hozzá.

„Egy egész filmes generációnak, a filmes újhullámnak, a fiatalok forradalmának adott új nézőpontot és megváltoztatta a filmes narratíva szabályait” – írta Piera Destassis, az Olasz Filmakadémia elnöke és művészeti igazgatója kiemelve, hogy mind az olasz, mind a világ filmművészete és személy szerint számára is óriási veszteség Bertolucci halála, „olyan seb a művészeten, amelyet nehéz lesz begyógyítani”.

 

„Bernardo Bertolucci mély nyomot hagyott a filmművészet történetében az olasz nemzet képviseletében, kijár neki a legnagyobb elismerés. Betegségét nagy bátorsággal és méltósággal viselte, anélkül, hogy feladta volna munkáját, amiért szintén a legnagyobb tiszteletet érdemli. Őszinte barátság fűzött hozzá, ezért nagy fájdalommal fejezem ki részvétemet” – írta a 93 éves Giorgio Napolitano korábbi olasz államfő.

A Variety.com értesülése szerint a rendező tisztelői kedden a római Capitoliumon, a Sala delle Protomotecában vehetnek végső búcsút tőle. Bertoluccit privát szertartáson helyezik örök nyugalomra. Nyilvános búcsúztatását a jövő hétre tervezik.