A filmtörténet egyik legjelentősebb darabja került elő Kölnben

 

A 19. századi mozgókép lehet az első olyan filmrészlet szerepelhet, amelyet három kameraállásból rögzítettek. A mozi Ludwig Stollwerck csokoládégyáros megrendelésére készülhetett.

Az első több plánból felvett film tekercsére bukkantak Kölnben. Az 1896-ból származó tekercs egy francia gyűjteményben bukkant fel.

A 19. századi Kölnt bemutató filmjeleneteken többek között az akkoriban a Rajnán átvezető pontonhíd látható , amelyet néhány percenként nyitottak meg a hajóforgalom előtt. A most felfedezett filmrészleten egy áthaladó lapátkerekű gőzös látható. „Valamilyen okból akkoriban nem került a moziba” – mondta Rheindorf. Az ő kutatásai révén került elő a filmtekercs, amelyet aztán a francia nemzeti archívumban restauráltak.

Köln a film születésének napjaiban fontos szereppel bírt, amit főként Ludwig Stollwerck csokoládégyárosnak köszönhetett. Az ő megbízásából készültek 1896-ban az első kölni jelenetek. Arról is gondoskodott, hogy a film francia úttörői, a Lumiére fivérek 1896 áprilisában Kölnben tartsák első nyilvános németországi mozibemutatójukat.

Stollwerck abban reménykedett, hogy rövidfilmeket tudnak bemutatni édességautomatákban, ami révén még több csokoládét tudnak eladni.

A címlapkép illusztráció.