Eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be Szegeden a hétvégén

 

A nyilvánosság előtt eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be a Móra Ferenc Múzeumban az idei Múzeumok éjszakáján. Az alkotás egy magángyűjtemény része, június 23-án este viszont bárki megcsodálhatja Mednyánszky és Iványi Grünwald egy-egy remekművével együtt.

Három, a széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a Múzeumok éjszakáján. Az első festmény egy Munkácsy-alkotás, amelynek címe: Egy tál meleg leves.

A kép középpontjában egy tányért tartó kislányt és egy koldust láthatunk. A koldus ugyanazt a szűrt viseli, mint az Éjjeli csavargók című Munkácsy-remekmű főhőse. A jó állapotú festmény 1873 körül készülhetett, melyet a szakértők az 1870-es évek egyik kiemelkedő alkotásának tartanak. A művet eddig nagyszabású múzeumi eseményen, kiállításon nem láthatta a közönség.

A Munkácsy-festmény mellett Mednyánszky László Nyírfaliget, valamint Iványi-Grünwald Béla Majális című alkotását is kiállítják. A festmények szintén egy magángyűjtemény részét képezik.

Az idei Múzeumok éjszakáján a festmények mellett további izgalmas programokkal várja a Móra Ferenc Múzeum az érdeklődőket. A múzeum előtti színpadon néptánc, slam poetry, szögedi papucsos divatbemutató és tűzzsonglőrök is várják az érdeklődőket.

A Móra-múzeumban Juronics Tamás tart tárlatvezetést a Szegedi Kortárs Balettről szóló fotókiállításon, emellett további érdekes vezetéseket kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak az állandó és időszaki kiállításokon.

A Várkertben és a Kőtárban éjjeli kalandtúrán vehetnek részt a látogatók, ahol akár kelta bennszülötté is válhatnak. A Kass Galériában pedig szintén tárlatvezetésekkel készülnek erre a kulturális programokban eleve bővelkedő éjszakára.