Több mint százmillió magyar kisjáték- és animációs filmekre

 

Összesen 142,5 millió forint támogatást ítélt meg huszonkét kisjáték- és animációs film készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – a testület e heti ülésén hozott döntésekről az NMHH csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint összesen 75,5 millió forinttal támogatja tizenkét kisjáték- és kísérleti film készítőjét a testület a Magyar Média Mecenatúra Program 2017-es Huszárik Zoltán-pályázatának második fordulójában. A második világháború utáni időszak több alkotót is megihletett. Dombrovszky Linda kisfilmje a szibériai Gulágon játszódik majd. Tényi István egy pesti gangos ház belső udvarának életét mutatja be évről évre, a téli tüzelő érkezésekor, az ötvenes évek közepén – közölték.

Puszt Tibor, filmrendező (MTI Fotó: Kallos Bea)

Puszt Tibor, filmrendező (MTI Fotó: Kallos Bea)

Szentgyörgyi Bálint készülő alkotásában egy fiatal nő, évekkel férje meggyilkolása után, felismeri az egykori támadót, és feljelentést tesz. Bernáth Szilárd történetében egy fiatal férfi a forradalom utolsó napjaiban rohan, hogy megmentse sebesült szerelmét. Páskándi Géza Fábián Lajos megöletése című elbeszélését Puszt Tibor viszi filmre, Farkas György Nyírő József a Most már jöhetsz Jézuska című, a székely tanyavilágon játszódó novelláját filmesíti meg – sorolták.

Cibulya Nikol Semmelweis haláláról készít mozgóképet. Petrik András alkotásában a rendőrség és egy szuperhős megjelenése vet véget egy idillikus család tökéletes mindennapjainak. Odegnál Róbert kisfilmjében egy lány telefonjának szelfikamerája a fiatalok saját kinézetükkel kapcsolatos túlzó kritikáit mutatja be – valóban elferdítve.

Miklauzic Bence, filmrendező (Fotó: MTI/EPA/Nacho Gallego)

Miklauzic Bence, filmrendező (Fotó: MTI/EPA/Nacho Gallego)

Miklauzic Bence filmjében egy egyedülálló édesanya rohan nyelvvizsgájára: a nő számára a sikeres vizsga a megélhetéséhez szükséges munka megszerzését is jelenti. Két idősíkban játszódik majd Béres László filmje: egy taxis harminc év távlatában kétszer is megmenti ugyanannak az embernek az életét. A határon túli nyertes pályázó filmtervében nagy bajba sodorhat egy fiatal fotóst egy prostituáltról készített képe, az alkotást Antal Attila rendezi – áll a közleményben.

Új epizódok és komplett sorozatok

A közlemény szerint a Macskássy Gyula-pályázat tavalyi harmadik fordulójában tíz animáció részesült összesen 66,9 millió forint támogatásban. A zenei trendek illékonyságát mutatja be a távoli jövőben játszódó Acid című alkotás Koós Árpád rendezésében. Mesesorozatok újabb epizódjai készülhetnek el: folytatódik a Szőrmók Ovi (rendező: Miklósy Zoltán), a Hunor, Klingl Béla rendezése, az Átjáró másvárosba, Gelley Bálint Farkas munkája, az Ahány király, annyi mese, amelynek rendezője Szederkényi Bella és a kis gesztenyegyerekről szóló sorozat, Kippkopp a hóban címmel, amelyet  Fabók Szilvia és Lerch Tamás jegyez.

Új sorozatok első részeinek gyártására a közlemény szerint négy pályázó kapott támogatást. Mark Twain regénye nyomán Gyulai Líviusz készít animációt Egy jenki Arthur király udvarában címmel. Az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-mű első tételét Fodor Veronika szövegével és Szimonidesz Kovács Hajnalka illusztrációjával elevenítik meg Szórádi Csaba rendezésében. Lugosi István animációjában a psziché iránt rajongó Doktor Traum álomgyűjteményének első darabját ismerhetik meg a nézők. Kelen Bálint meséje egy szörnyképző intézet kamaszrémeinek kalandjairól szól majd.