Kodályra emlékeznek a Müpában

 

A 135 éve született Kodály Zoltánra emlékeznek koncertekkel és a Klassz a pARTon! eseménysorozat programjaival december 16-án és 17-én Budapesten, a Müpában.

December 16-án a Fesztivál Színházban Szirtes Edina Mókus Kodály-átiratokkal várja a kamaszokat, majd Kocsis Krisztián, Zsoldos Bálint, Oláh Vilmos és Devich Gergely kamarakoncertjén Bartók, Beethoven, Brahms és Kodály művei szólalnak meg.

(MTI-fotó: Kovács Tamás)

Az Üvegteremben Görög Noémi és Görög Enikő négykezes játékát Lukácsházi Győző kommentárjai egészítik ki, majd Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványainak Kodály-dalokból összeállított műsora hallható.

A zárókoncerten a Farkas Róbert vezette Óbudai Danubia Zenekar Érdi Tamás zongoraművész közreműködésével Mozart, Liszt, Weber, Chopin és Kodály műveit adja elő. Délelőtt Korhecz Imola és játszótársai verssel, dallal, tánccal hívják a legkisebbeket a Cimbora játszóházba, emellett rajzkiállítás és interaktív koncert is szerepel a programok között – közölte a Müpa az MTI-vel.

Másnap a Fesztivál Színházban Borbély Mihály fúvós, a Vujicsics Együttes alapító tagja Polygon nevű triójával és Dan Berglund svéd nagybőgős társaságában a magyar komponista zenéjéből merít ihletet.
A hangversenyteremben Kodály Zoltán szinte valamennyi zeneszerzői énje megmutatkozik a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén, amelyen többek közt a Budavári Te Deum, a Jézus és a kufárok című kórusmű, valamint Szonatina csellóra és zongorára című műve hangzik el.