Megvan a 65. Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne

 

Rotterdam lesz a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája. A 65. alkalommal megrendezett versenynek 2020. május 12. és 16. között a holland kikötőváros Ahoy arénája ad otthont.

Az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi megrendezésére öt holland város pályázott, Rotterdam végül szoros csatában győzte le Maastrichtot – közölték pénteken a verseny hivatalos honlapján, a Eurovision.tv-n.

(Fotó: EPA/KOEN VAN WEEL)

Jan Ola Sand, a verseny főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője a döntés kapcsán kiemelte: Rotterdam fantasztikus lelkesedést, elkötelezettséget mutatott az ügy iránt, és kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy több mint negyven ország delegációját vendégül lássa.

Hollandia eddig négy alkalommal volt házigazda: Hilversum 1958-ban, Amszterdam 1970-ben, a főváros Hága 1976-ban és 1980-ban.

Shula Rijxman, a holland közszolgálati média, az NPO igazgatója azt mondta: olyan Eurovíziós Dalfesztivált szeretnének rendezni, amelyet Hollandia-szerte magukénak éreznek az emberek.

A rendezés egyfajta bemutatkozási lehetőség is Hollandia számára. Rotterdam vállalkozó és kreatív város, tökéletesen passzol az eseményhez” – tette hozzá az igazgató.

A 634 ezer lakosú Rotterdam Európa legnagyobb kikötővárosa, tavaly 469 millió tonna áru fordult meg itt. A versenynek otthont adó Ahoy kongresszusi központ és aréna 1970-ben épült, az épület dizájnja, amelyet a kikötő és a hajóipar inspirált, számos nemzetközi díjat nyert.

A város a dél-hollandiai tartományban található és az ország leginkább multikulturális régiója: 174 nemzetiség él itt, köztük a dalfesztivál valamennyi részt vevő országából. Városközpontja a második világháború idején, 1940-ben elpusztult, legkülönbözőbb stílusú épületei jól megférnek egymás mellett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezi jövőre Hollandia, mert az idei versenyt a holland Duncan Laurence nyerte Tel-Avivban Arcade című dalával. A számot az előadó éppen egy rotterdami stúdióban rögzítette.