Elhunyt Dr. John amerikai zenész

 

Elhunyt Dr. John amerikai zenész. A Rock And Roll Hírességek Csarnokába beiktatott, hatszoros Grammy-díjas énekes, billentyűs, gitáros, dalszerző, producer csütörtökön, 77 évesen halt meg szívrohamban.

Montreaux, 2019. június 7. 2014. július 14-én a 48. Montreux-i Dzsesszfesztiválon készült kép Dr. John amerikai dzsesszmuzsikusról. Dr. John (Malcolm John Rebennack) 2019. június 6-án, 77 éves korában szívroham következtében elhunyt. MTI/EPA-KEYSTONE/Valentin Flauraud

Montreaux, 2019. június 7.
A 48. Montreux-i Dzsesszfesztiválon készült kép Dr. John amerikai dzsesszmuzsikusról (Fotó: MTI/ EPA-KEYSTONE/ Valentin Flauraud)

A zenéjében a bluest, a popot, a dzsesszt, a bugivugit és a rock and rollt vegyítő Dr. John (Malcolm John Rebennack) halálhírét a zenész Twitter-oldalán tették közzé. Mások mellett Ringo Starr és Debbie Harry (Blondie) is kifejezte részvétét saját közösségi felületén – írta a BBC News.

A New Orleansban született Dr. John pályafutása az ötvenes évek végén indult, amikor zongoristaként és énekesként feltűnt a város zenei életében. Egy évtizedbe telt, amíg szólóelőadóként is ismertté vált, miután 1968-ban megjelentette első önálló anyagát Gris-Gris címmel.

Hosszú pályafutása során mintegy 35 szólóalbumot készített, ezeken kívül számos koncertlemeze és válogatása jelent meg, emellett rengeteg más előadó – csak néhány példa: Canned Heat, Rolling Stones, Van Morrison, Ringo Starr, Gregg Allman – anyagán, fellépésén működött közre.

Legismertebb dala a Right Place, Wrong Time volt, amelyet 1973-ban adott ki.

Hat alkalommal kapta meg a legrangosabb amerikai zenei elismerést, a Grammy-díjat, amelyet három albuma is kiérdemelt, legutóbb 2013-ban a Locked Down című anyaga. 2011-ben iktatták be a Rock And Roll Hírességek Csarnokába.

Koncertjeit karneváli hangulat jellemezte, gyakran viselt fellépésein fényes ruhákat tollakkal és szórt csillámokat a közönség soraiba. Sokáig, végül sikeresen küzdött a kábítószer-függőséggel, a drogok miatt még börtönben is ült a hatvanas évek közepén.

Kétszer nősült, és ahogy egyszer a New York Timesnak fogalmazott, rengeteg gyereke volt.