Új lemezt készített a Ghymes egykori alapítója, Szarka Tamás

 

Sósósó címmel új lemezt készített Szarka Tamás. A Ghymes együttessel ismertté vált zenész, énekes, dalszerző, költő az anyagot, amelyre saját haláláról is írt egy dalt, május 25-én a budapesti Nemzeti Színházban mutatja be.

„Otthon érzem magam a Nemzetiben. Éden földön című zenés fantasym négy éve megy sikerrel a színházban, de fellépéseim is voltak itt korábban, és bemutatták Mária című musicalemet is” – mondta az 54 éves felvidéki magyar előadó, szerző a Sósósó hétfői sajtóbemutatóján.

Szarka Tamás kitért arra, hogy május 25-én az új lemez dalainak zömét előadja zenekarával, emellett elhangzanak Ghymes-számok, és a tavaly augusztus 20-i budapesti tűzijátékra írt félórás grandiózus zenéje is, ami Szent Istvánról és Magyarországról szól.

Szarka Tamás (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

Az elsősorban hegedűn játszó énekes a Sósósón kontrát, gitárt és ütőhangszereket is megszólaltat. Szarka Tamás kifejtette, hogy a Sósósó tizenegy dala az elmúlt két évben gyűlt össze, néhányat közülük már egy ideje játssza csapatával koncerteken.

A nyitódal, a Tündértakaró egy halottkísérő dal, és a kilencvenes évekből való, amikor a Ghymes és a Vujicsics Együttes Miqueu Montanaro okcitán zenész Vents d’Est (Keleti szél) elnevezésű projektjével koncertezett Dél-Franciaországban. „A dalt most Győri Károly, a Vujicsics hegedűse emlékére tettem fel a lemezre. Nagyon jó barátom volt, aki hirtelen és fiatalon halt meg 2006-ban.”

Szarka Tamás elmondta, hogy a Tulipán a marosszéki forgatós mintájára született, az Üzenet a Parnasszus, ami egy balkáni ringató, a zenésznek a 7/8-os ütem iránti imádatát tükrözi, A gyermek és a Korona a tavalyi budapesti tűzijátékra írt kompozíciót idézi meg.

A Zöld erdőben ismert népdal szövegét írta tovább Szarka Tamás, ez is 2018. augusztus 20-án hangzott el, akkor Miklósa Erika előadásában.

„Szlovákiában élek, és borzasztóan megrázott Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirová tavalyi kivégzése. Mindössze hét kilométerre tőlem történt a gyilkosság, az áldozatoknak a Volt egy álmom című dalban állítok emléket. A címadó Sósósó a saját halálomra írott kis vidám dal, amit azért is írtam, mert az elmúlás témája mindannyiunkat foglalkoztat. A lemez záródarabja, a Csók picit reggae-s, reppelek is benne” – sorolta Szarka Tamás.

Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a Sósósó valójában egy dupla CD-s kiadvány: a második korongon legelső szólóanyaga, az eredetileg 2004-ben megjelent Anonymus szerepel. „A lemez akkori kiadója tönkrement, zárolták az anyagot, eltűntek a CD-k, nem lehetett beszerezni. Nyolc halálnemről énekelek rajta, meglehetősen nehéz mű, még egy ilyet nem szeretnék írni.”

A Sósósó dupla lemez nemcsak CD-n, hanem pendrive-on és digitális felületeken is elérhető lesz.

A világzenei elemeket rockos ízzel vegyítő Ghymes együttes alapítója a fivérével, Szarka Gyulával együtt Kossuth-díjjal elismert Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Az 1983-ban indult Ghymessel 19 albumot készített, első önálló szerzői estje 2006-ban volt a Zeneakadémián.

Számos színházi felkérésre készített zenét, egész estés darabot írt Máriáról, Benyovszky Móricról, Dózsa Györgyről, ő komponálta az Üvegtigris 2 című film zenéjét. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával és a Harlem Gospellel is.