Új élmények fesztiválja – Budapest Folk Fest

 

Négy helyszínen várja a tizedik Budapest Folk Fest május 22-től 25-ig az érdeklődőket. A Fonó Budai Zeneházban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a Trip hajón lesznek koncertek, táncházak, lemezbemutatók és népzenei show-case.

„A folk mindig élményt fog generálni” – fogalmazott Horváth László, a Fonó igazgatója, fesztiváligazgató a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Idén a Fonó mellett a rendezvény társrendezője a Hagyományok Háza, amely egy európai pályázat megnyerésével, a Kisebbségek hangjai projekt keretében számos rangos külföldi előadót hívott meg a Budapest Folk Festre.

A Budapest Folk Fest május 22-én szerdán hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal kezdődik, a Bazseva és a Dalinda zenekarral, tánctanítással és táncházzal. A következő napokban koncertet ad a Belgiumból érkező Refugees for Refugees (Menekültek a menekültekért) formáció, Szlovéniából a Goran Bojcevski Quartet és Klarisa Jovanovic + Della Segodba, a francia Juan De Lerida, az olasz SuRealistas, a szerb Marko Markovic Brass Band és a máltai Tribali.

Lesz görög és török est is. Görög muzsika május 23-án a Fonóban hallható, fellép a Meybahar, Kirjakosz Tapakisz, Nikosz Paraulakisz és Lukasz Metakszasz. A török esten 25-én (szintén a Fonóban) játszik a Canlar Együttes, Erdal Salikoglu, Guessous Majda Mária, Vardan Hovanissian és Emre Gültekin. A hazai zenei színtér fontos előadói sorában koncertet ad az Erdőfű Kamarazenekar, Pásztor Hóra, új lemezét mutatja be Vaszi Levente, Balogh Melinda, a Meszecsinka és a Babra.

Horváth László ismertette, hogy a fesztivál költségvetése nem éri el a 25 millió forintot, a rendezvény az elmúlt évtizedben mégis olyan produkciók találkozási helyévé vált, amelyek értéket teremtenek, elismerik a népzene ősi hagyományait, ugyanakkor a mai korra is reflektálnak. Mint fogalmazott, az idei fesztiválon a Fonó Budai Zeneház ad otthont a „legszakmaibb” programoknak, a Hagyományok Házában a nemzetközi produkciók kapnak helyet, az óbudai Kobuci pedig a mulatós-bulizós hely lesz.

Tucsni Anna, a Hagyományok Háza szervezési osztályvezetője kitért arra, hogy a Kisebbségek hangjai projekt az etnikai kisebbségeknek az európai társadalmakra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet, különös tekintettel a zenére. A Kisebbségek hangjai/Voices of Minorities-koncertek az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával valósulnak meg.

Mint elhangzott, május 25-én a Hagyományok Háza színháztermében lesz a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora, amelyben hagyományőrző együttesek generációival lehet találkozni. Az est házigazdája Sebestyén Márta lesz, a gála után a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve rendeznek táncházat az Átrium teremben.
Móra Gabriella, a Fonó produkciós vezetője azt hangsúlyozta, hogy a három budai helyszínen egymással párhuzamosan zajlanak majd a programok, és a Fonóban minden este lesz táncház.

A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel a Trip hajón ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Népzenei koncertnap a Dunán előadóit zenei szakértői zsűri választotta ki több pályázó közül arra, hogy az intézmény velük közösen népszerűsítse a Kárpát-medencei népzenét hazai és nemzetközi színtéren. Kalina Veronika néprajzkutató elmondta: az itteni fellépők között lesz például a Babra, a Dalinda, Debreczeni-Kis Helga, a Magos Együttes és a Pengetős Trió. Az ingyenes show-case napra a szakmai érdeklődők mellett bárki regisztrálhat.

Horváth László a sajtótájékoztatón beszámolt a Fonó friss, illetve megjelenés előtt álló kiadványairól. Kiemelte, hogy Lajkó Félix a lengyel Volosival és új formációjával CD-t készített, és a lemezen hallható Boban Markovic, a Parno Graszt és a Szent Efrém Férfikar is.