Különleges koncertet ad a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

 

A zenekar olasz és francia szerzők műveivel készül kedd esti koncertjükre, amelyhez autentikusan egy világhírű olasz karmestert és egy francia zongoristát hívtak vendégül. A Liszt Ferenc Zeneakadémián hallható előadás egyedinek számít.

Az előadás célja, hogy a világ vezető művészei rendszeres vendégei legyenek a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek – mondta el Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei művészeti vezetője. A mostani koncerthez olyan művészeket hívtak, akik ebben a zenei világban igazán otthonosan mozognak – tette hozzá.


Budapestre jönni mindig nagyon különleges élmény számomra – így fogalmazott Jean-Efflam Bavouzet zongoraszólista, akinek felesége magyar származású, és két lánya is folyékonyan beszéli a magyar nyelvet. Nagyon közel áll hozzá Magyarország, ezt mutatja az is, hogy több magyar zenésszel is volt már alkalma együtt dolgozni. Sesto Quatrini karmesterrel ez lesz az első együttműködése, így nagy várakozással tekint a fellépés elé.

Sesto Quatrini karmesternek ez az első fellépése Magyarországon, ugyanakkor turistaként már járt Budapesten korábban. A művész az egyik legfontosabb kulturális helyként tekint Magyarországra és ezen belül pedig a fővárosra, ezért nagy megtiszteltetés számára, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémián játszhat. Megjegyezte, óriási élmény számára a közös munka a zenekarral és a kórussal, és hogy olyan művészekkel zenélhet, akik nemcsak nagy tudásúak, de sok szenvedély is van bennük.

Sesto Quatrini kedd esti koncertjén olasz szerzők kompozíciói mellett Ravel G-dúr zongoraversenyét vezényli majd, a szólista Jean-Efflam Bavouzet pedig, Ravel művészetének avatott specialistája lesz. A programban két szakrális mű is helyet kapott, Respighi és Verdi olasz zeneszerzők kompozíciói is felcsendülnek.

A címlapfotó illusztráció.