Schubert-vonósnégyesek a Budapest Kvartett Hétvégén

 

Schubert vonósnégyesei szólalnak meg a Budapest Kvartett Hétvége elnevezésű minifesztiválon péntektől vasárnapig a budapesti Nádor Teremben.

A rendezvényen az Accord Quartet, a Roman Quartet, a Szervánszky Quartet, a Krulik Kvartett, a Kállai Kvartett, a Quartetto Speranza, a Szigeti Kvartett és a Kruppa Kvartett ad hangversenyt, valamint fellép az Anima Musicae Kamarazenekar Schubert emblematikus C-dúr vonósötösének zenekari előadásával – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A koncertek előtt a közönség zenetörténeti előadásokat hallhat, a műsorvezető szerepét Tóth Endre zenetörténész tölti be, aki második alkalommal házigazdája a rendezvénysorozatnak.

A 2018-ban életre hívott, akkor Beethovent főszerepbe állító fesztivál idén Franz Schubert (1797–1828) művészetét kívánja bemutatni a vonósnégyes műfaján keresztül. Az első nagy romantikus szerző mindössze harmincegy évet élt, ám költői érzékenységgel átitatott életművet teremtett, amelyben kiemelkedő szerep jut vonósnégyeseinek.

A háromnapos minifesztivált G. Horváth László hegedűművész művészeti vezetésével az Egy Hangversenyteremért Alapítvány és az Anima Musicae Kamarazenekar Egyesület szervezi.