Kortárs magyar műveket is előadnak a Nemzeti Filharmonikusok

 

Mahler II. szimfóniáját csütörtökön a Müpában, dzsesszimprovizációval fűszerezett kortárs magyar kamaraműveket pedig március 18-án a Várkert Bazárban hallhat a közönség a Nemzeti Filharmonikusok előadásában.

Gustav Mahler szimfóniája az emberi lét végső kérdéseit kutatja, a tételek gondolatvilága a halál-témájú nyitótételtől a feltámadást hirdető fináléig ível – olvasható az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

A második tétel lelassított, nosztalgikus, ennek mintegy ellenpárja a harmadik, amelyhez Mahler Páduai Szent Antal a halaknak prédikál című, keserűen humoros dalának zenei anyagát használta fel. Mintegy háromnegyed órányi szimfonikus zene után szólal meg először az énekhang, a zeneszerző IV. tételként Urlicht (Ősfény) című dalát illesztette be a szimfóniába. Az ötödik tételben az utolsó ítélet harsonáit jelképező kürtszignál után felhangzik a gyászmise gregorián dallama, a Dies irae, a tétel záró szakasza pedig kórussal, szólistákkal, orgonaszóval és harangozással hirdeti a feltámadást.

A koncerten közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Szántó Andrea (alt) és a Nemzeti Énekkar Somos Csaba karnagy vezetésével. A Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli.

Március 18-án a Várkert Bazárban hallhatja a közönség újra a zenekart. A koncerten elhangzó kortárs magyar kamaraművekre a dzsessz jeles képviselői improvizálnak.

Az eseten elhangzik Virágh András Gábor Metamorphosis for 14 players, Balogh Máté Jam Quartet, Kutrik Bence Rituálé és Zombola Péter In memoriam című műve, amelyekre Dés László (szaxofon), Dés András (ütő) és Fenyvesi Márton (gitár) improvizálnak. Az estet Hamar Zsolt vezényli.

A címlapfotó illusztráció.