Eredeti felállásban áll színpadra a Dinamit

 

2019. május 24-én Vikidál Gyula énekessel ad koncertet a zenekar a Barba Negra Trackben. A Dinamit együttes a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején aratta a legnagyobb sikereit.

A Dinamit 1979-ben alakult supergroupként: Vikidál Gyula a P. Mobilból, Németh Alajos basszusgitáros a Miniből, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor a Skorpióból érkezett. A hard rock zenét játszó csapat három évig működött (Lugosi László gitáros is csatlakozott), majd 1982-ben feloszlott. Később, 2009-től változó felállásban újra működött.

Bár tehetséges zenészek alkották, megítélésére rányomta a bélyeget, hogy sokan „állami rockzenekarnak” titulálták. Népszerűségüket ugyanakkor több százezres lemezeladások igazolták. A Dinamit a klasszikus felállásban két albumot készített (Dinamit, 1980, A híd, 1981), olyan slágerek fűződtek az együttes nevéhez, mint a Dinamit a vérem vagy a Tinédzser dal. Vendégszerepeltek Lengyelországban, az NDK-ban, Romániában és a Szovjetunióban is.

Budapest, 1982. február 11. Németh Gábor (k), az 1979-ben alakult Dinamit együttes egyik tagja átveszi a könnyűzenei aranylemezt Bors Jenőtől (b), a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatójától a zeneművészek Vörösmarty téri klubjában. Az elismerést az kapta, akinek lemeze több mint százezer példányban talált gazdára az előző évben. A képen szerepelnek még az együttes tagjai: Szűcs Antal Gábor (j2), Papp Gyula (b3), Zselencz László (j), Vikidál Gyula (b2). MTI Fotó: Tóth István Csaba

Németh Gábor (k), az 1979-ben alakult Dinamit együttes egyik tagja átveszi a könnyűzenei aranylemezt Bors Jenőtől (b), a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatójától a zeneművészek Vörösmarty téri klubjában. Az elismerést az kapta, akinek lemeze több mint százezer példányban talált gazdára az előző évben. Az együttes további tagjai: Vikidál Gyula (b1), Papp Gyula (b2), Zselencz László (j) és Szűcs Antal Gábor (j2) (Fotó: MTI/Tóth István Csaba)

A 2009-ben újjáalakult felállás (az alapítók közül Szűcs Antal Gáborral, Papp Gyulával és Németh Gáborral) 2010-ben új albumot adott ki, és azóta is folyamatosan koncerteztek, a legutóbbi időben Rudán Joe énekessel. Jövő tavasszal, a Dinamit 40. születésnapján, hosszú tervezés és egyeztetés után egyetlen koncert erejéig ismét összeáll az 1982 elején feloszlott eredeti ötös.

„Több mint tíz éve fogalmazódott meg bennem, hogy össze kellene hozni ezt a felállást. 1982 óta nem lehetett látni így a zenekart, és nagy valószínűséggel ez az egyetlen alkalom lesz a Barba Negra Trackben. A próbák még nem kezdődtek el, de már beszélgetünk a dalokról, mi legyen a koreográfia, túl vagyunk egy fotózáson, nagyon komoly kétórás bulira készülünk” – idézte az MTI-közlemény Németh Gábor dobost.

Mint felidézte, a Dinamit annak idején átlagban havi negyven előadást játszott telt házak előtt.

A jövő májusi koncert műsorában a 2009-ben újjáalakult formáció tagjai is részt vesznek, tehát Rudán Joe énekes és az Eddából, a P. Boxból, a Beatricéből ismert Zselencz László basszusgitáros is.