165 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság

 

A Budapesti Filharmóniai Társaság volt az ország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató zenekara. A társaság most jubileumi koncerten ünnepeli 165 éves évfordulóját, november 26-án a Zeneakadémián.

A Budapesti Filharmóniai Társaság tulajdonában áll az úgynevezett Aranykönyv, amely egyfajta emlékkönyv. Olyan meghatározó személyiségek írtak bele, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán, Sztravinszkij vagy Richard Strauss.

A könyv a társaság egyik korábbi tagjának az ötlete volt, amely 90 évvel ezelőtt valósult meg. Ma már valóban páratlan darabnak számít az emlékkönyv, felbecsülhetetlen érték, ezért elzárva tartják – fogalmazott Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.


Elmondta, a társaság létrejöttének ötletadója Erkel Ferenc zeneszerző volt, és csak a kiegyezés után lett filharmóniai társaság a nevük, mivel azelőtt jogilag ez lehetetlen volt. A kiegyezés előtt a vállalkozás elnevezést viselték. 1853. november 20-án volt az első koncertjük a Nemzeti Múzeum aulájában.

A társaság most jubileumi koncertre készül – közölte Windhager Ákos művelődéstörténész, egyetemi oktató. Mint mondta, az egyik mű, amely majd elhangzik, a Hunyadi-nyitány, a második mű Liszt Ferenc második rapszódiája lesz, de több más remekmű is elhangzik a november 26-ai koncerten.

A címlapfotó illusztráció.