Nemzetközi Gitárfesztivál péntektől

 

A Zeneakadémián péntektől német, argentin, spanyol, kubai és kínai művészek lépnek fel.

Az idei fesztivál középpontjában a páros játék, a hangszeres duók állnak. A fesztivál első napján, pénteken a Solti Teremben Anja Lechner (cselló) és Pablo Márquez (gitár) ad koncertet Schubert műveiből. Szombaton a Duo Virtuoso lép színpadra, a műsorban Boccherini, Scarlatti, Debussy, Paganini, Granados és Rodrigo művei mellet Rossini A sevillai borbély című operája nyitányának átirata is elhangzik. A fesztivál zárásaként vasárnap a Meng Szu és Ja-meng Vang alkotta Beijing Guitar Duo mutatkozik be a Zeneakadémia Nagytermében.

A Zeneakadémia Solti Terme az intézmény VI. kerületi Liszt Ferenc téri épületében 2016. október 29-én. Az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű, a Miniszterelnökség által szervezett programsorozat első állomása a Zeneakadémia, ahol az intézmény felújításának bemutatása mellett koncerteket hallhat a közönség. MTI Fotó: Kallos Bea

A Zeneakadémia Solti Terme (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagyterme (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagyterme (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Kezdeményezésére rendezték meg 2014 novemberében első alkalommal a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, amelyet háromévente rendeznek meg, de a fesztivál minden évben kínál koncerteket.

Az eseménysorozatra évről évre a világ minden tájáról érkeznek fellépők, az idei programban német, argentin, spanyol, kubai és kínai művészek adnak koncerteket. Az esti hangversenyek mellett a napközben nyilvános mesterkurzusokon is lehetőség lesz találkozni a fellépőkkel.