Eufóniák Varsóban - magyar zenészek részvetelével

 

A Varsóban megrendezendő nemzetközi zenei fesztiválon a térség történelmét és jelenkorát tükröző különböző stílusú zenék csendülnek fel. A műsorban Kodály és Bartók-, valamint kortárs magyar zeneművek is szerepelnek.

Eufóniák címmel, kilencnapos nemzetközi zenefesztivált szerveznek november 23-tól Varsóban, a tizenegy hangversenyen a térség kiemelkedő művészei – köztük magyarok is – a közép- és kelet-európai zeneirodalom klasszikus és modern darabjait mutatják be.

Az első alkalommal megrendezendő, Lengyelország függetlensége 100. évfordulójához is kötődő fesztivál a szervezők közlése szerint a visegrádi csoport (V4) országai mellett a szélesebb értelemben vett térség zenei hagyományát szemlélteti, beleértve többek között a balti államok, a balkáni térség, illetve Ausztria, Ukrajna és Fehéroroszország művészetét.

Az Eufóniák koncepciója a térség történelmét és jelenkorát tükrözi, a projekt keretében ezért különféle korszakok és stílusok zenéje csendül fel – olvasható a fesztivált szervező, a lengyel kulturális és örökségvédelmi minisztérium intézményeként működő Nemzeti Kulturális Központ (NCK) honlapján.

A zongoránál Fejérvári Zoltán (MTI Fotó: Varga György)

A zongoránál Fejérvári Zoltán (MTI Fotó: Varga György)

A műsorban szerepelnek többek között Kodály Zoltán és Bartók Béla művei, ezek az október 30-ai koncerten Fejérvári Zoltán zongoraművész előadásában hangzanak el. A fesztivál második napján Bartók szimfonikus műve, a zenekarra írt Concerto hallható.
Kortárs magyar komolyzenei művek közül Virágh András Gábor Erkel-díjas zeneszerző Metamorphosis 14 játékosra című darabja csendül fel a november 28-ai hangversenyen a varsói Lengyel színházban.

November 26-án ugyanezen a helyszínen Lajkó Félix hegedűművész és a Volosi lengyel népzenei együttes a Kárpátok zenéje címmel ad koncertet.
Elhangzanak továbbá a két neves lengyel zeneszerző – a minimalista stílusú szakrális zenét alkotó, 2010-ben elhunyt Henryk Mikolaj Górecki, valamint az élő klasszikusként számon tartott Krzysztof Penderecki művei. Műsorra tűzték a két 19. századi, illetve 20. század eleji cseh zeneszerző, Antonín Dvorák és Leos Janácek alkotásait is.

Személyesen lesz jelen Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző, műveinek A kortárs vallásosság új arculatai című hangversenyt szentelik. A mestert november 26-án a varsói zeneakadémia díszdoktorává avatják.

A zeneakadémián tartják november 30-án és december 1-jén A nemzeti identitások – az európai egyetemesség című, a térségbeli zenei életnek szentelt tudományos konferenciát is, amelyen Magyarországot Péteri Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára fogja képviselni.

Az Eufóniák egyik társszervezője a varsói Magyar Kulturális Intézet. A lengyel kulturális miniszter-helyettes, Jaroslaw Sellin egy szeptember végi sajtóértekezleten elmondta: a fesztivált szándékaik szerint rendszeresen megrendezik majd.