A Virtuózok különdíjasa már a döntőre készül Edinburghban

 

Bencze Máté az augusztus 23-i döntőben Jacques Ibert Concertino da camera című művét fogja bemutatni a zsűri előtt. A verseny végső győztese a trófea mellett 7000 euróval is gazdagodik, emellett a következő szezonban a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával léphet fel.

Hétfőn először az Usher Hall koncertterem színpadára Bencze Máté. Fél órája volt kipróbálni az akusztikát, a 2500 főnyi közönség befogadására alkalmas koncertteremben. A fiatal tehetséges zenész elmondta: soha nem játszott még ekkora teremben, nagyon meglepődött az akusztika minőségességén. Szerinte egy ekkora közegben, ekkora helyen eltalálni az arányokat, pianóban, fortéban – ez a legnagyobb kihívás.

Bár laikusként azt hinnénk, a térbeli adottság miatt eleve hangosabban kell játszani, valójában viszont a koncertterem ugyanúgy visszaadja az összes hangzást – fejtette ki Bencze Máté.

A döntőre való készülés jegyében zajlanak a próbák. Bencze szerdán találkozik a zenekarával először, amit egy próba, majd egy másnapi ismételt próba fog követni, a pénteki fellépés előtt. Augusztus 23-án este játszik Bencze Máté a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének döntőjében, Edinburghban, amit az M5 kulturális csatornán – az ifjú magyar zenész sikerében bízva – figyelemmel lehet majd kísérni.