Katonazenekari fesztivált rendeztek Székesfehérváron

 

A magyar katonazene nemzeti érték - jelentette ki a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának megbízott törzsfőnöke a hatodik Fricsay Richárd Regionális Kamarazenei Fesztiválon mondott beszédében csütörtökön Székesfehérváron.

Schmidt Zoltán azt mondta: a katonazene olyan érték, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Hozzátette: a kürtök, dobok és trombiták hangja évszázadok óta társai a katonáknak. Az ébresztőtől a takarodóig végigkísérik békebeli mindennapjaikat és a katonazenekarok ott voltak mindenhol, ahol hadmozdulatok zajlottak: mozgósítottak, lelkesítettek, hangszereik a végső búcsúnál is szolgáltak.

 Kiemelte, a haza védelme közös nemzeti ügy. „Ahogy szabadságharcos hőseink közös akarattal tették le 170 évvel ezelőtt a magyar honvédelem alapjait, úgy nekünk, 21. századi utódoknak kötelességünk ebből közösen építkezni és az utódainknak közös szándékkal megteremtett, szilárd alapokon nyugvó biztonságos országot hagyni” – fogalmazott.

Hozzátette: a honvédség elsődleges feladata, hogy képességeivel hazánkat szolgálja, de élő kapocsara is szüksége van a társadalommal, melyre jó lehetőség a zene.

Schmidt Zoltán Székesfehérvár életében is meghatározó állomásnak nevezte 1897-et, amikor a városba érkezett Fricsay Richárd, a magyar katonazene történetének kiemelkedő alakja. Fricsay Richárd Székesfehérváron városi dalárdát és zeneiskolát hozott létre, katonaként és művészként is egyaránt példát mutatott – mondta.