Vásáry Tamás előtt tiszteleg az M5

 

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester munkássága előtt tiszteleg az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatorna augusztus 11-én, szombaton, a művész 85. születésnapján.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester augusztus 11-én, szombaton lesz 85 éves. Ebből az alkalomból Vásáry Tamás 85 címmel vetíti az M5 kulturális televízió a művész életútjáról és szakmai pályafutásáról szóló rendhagyó portréműsort, amelyet 18 órától követhetnek a csatorna nézői. Vásáry Tamás csodagyerekként kezdte pályafutását. A művésznek 8 évesen saját hangversenyei voltak, 10 évesen Dohnányi Ernő tanítványa lett, 14 évesen pedig a Zeneakadémiai Liszt verseny első díját nyerte meg. A művészt Kodály Zoltán is tanította, számos alkalommal fellépett a londoni Royal Festival Hallban, illetve 12 éven át vezette a Magyar Rádió Zenei Együtteseit.

Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester (Fotó: MTVA)

Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester (Fotó: MTVA)

A rendhagyó portréműsor számos különlegességgel várja a nézőket. Vásáry Tamás életútját számára fontos, életében nagy jelentőséggel bíró helyszíneken mutatja be a film, Marton Éva operaénekesnő és más meglepetés vendégek által elmesélt közös történeteken keresztül. A Gellért-hegy, a régi Zeneakadémia, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a New York Kávéház mellett az adás elkalauzol az ünnepelt otthonába is, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig feleleveníti Kodállyal való kapcsolatát. Vásáry Tamás 12 éven át vezette a Magyar Rádió Zenei Együtteseit, ennek emblematikus helyszínén, a Magyar Rádió 6-os stúdiójában Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője köszönti a neves művészt.

Vásáry Tamás portréja 85. születésnapja alkalmából szombaton 18 órától az M5 kulturális televízió műsorán!