István király dicsérete – az augusztus 20-i tűzijáték zenéje

 

A Kossuth téren több mint százan lépnek fel, grandiózus vállalkozásról van szó – mondta Szarka Tamás, a zenemű szerzője, a Ghymes együttes alapító tagja. Szólistaként Miklósa Erika operaénekes hallható.

„A 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, valamint mai viszonyunkról hozzá és Magyarországhoz. Az alkotást Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették. A műben két intelme jelenik meg, az egyik tétel az irgalmasságról szól, az intelmet versbe öntötte. A másik intelem arról szól, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít” – mondta a zenemű felvételén Szarka Tamás zeneszerző. A felvételt a hangszereléstől kezdve a pénteki rögzítésig két hónapos munka előzte meg.

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének szerzője, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja (balról) a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán 2018. augusztus 10-én. Mellette Balogh Sándor karmester. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szarka Tamás és  Balogh Sándor karmester (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A mű felvétele Balogh Sándor karmester vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar közreműködésével készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A zeneművet az augusztus 20-i ünnepségen adják elő délelőtt a Kossuth téren, este pedig a tűzijáték alatt hallható.

„A Kossuth téren több mint százan lépnek fel, grandiózus vállalkozásról van szó” – mondta Szarka Tamás, aki Horváth János zongorista mellett szintén szólistaként lép fel a zenedarabban. Kitért arra, hogy egy verset is írt a Szent Koronáról, a tűzijáték végén meglepetésre is számíthat a közönség.
A művész hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés volt számára a felkérés, hogy írjon Magyarország születésnapjára Szent Istvánról egy dalt, nagy izgalommal várják a fellépést. Mint mondta, az alkotás fő üzenete, alcíme, amely szöveg el is hangzik a darabban: „Csodaország Magyarország.”

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének szerzője, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja és Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes beszélget a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán 2018. augusztus 10-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szarka Tamás és Miklósa Erika operaénekes a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán  (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

Miklósa Erika, aki nem először dolgozik a zeneszerzővel, szintén arról beszélt, hogy nagy öröm számára a felkérés, és komoly feladatot jelent a mű előadása. „Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem” – mondta.

Hozzátette, hogy a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává. „Boldog vagyok, hogy ezen az ünnepen itthon vagyok, énekelhetek és megtisztelhetem az országomat azzal, hogy fellépek ezen az ünnepségen” – fogalmazott a művész.