Több százmillió jut a Hangfoglaló legújabb évadára

 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottsága az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-nak jutó negyedéből 738 millió forintot javasolt a Hangfoglaló Program pályázatainak lebonyolítására, amelyet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az alap elnöke jóváhagyott.

Az ötödik évad első pályázatára augusztus 6-ig lehet jelentkezni: az induló Előadói Alprogram keretében újabb 20 feltörekvő zenész vagy zenekar kaphat kétmillió forintos támogatást. Az érdeklődők pályázatukat az NKA oldalán keresztül nyújthatják be – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője a debreceni Campusfesztiválon kiemelte: hamarosan elérhetők lesznek a további felhívások, először a klubtámogatási és az előzenekari pályázatok. Ezeket követik majd a többi alprogramban pályázatai, amelyekre idén több mint 10 százalékkal nagyobb forrás áll a Hangfoglaló rendelkezésére.

A közlemény szerint az NKA alapításának 25. évfordulója alkalmából a Hangfoglaló Program Kollégium önálló programsorozattal készül, amelynek központi helyszíne Debrecen lesz. A rendezvénysorozat részeként a Hangfoglaló Program október 5-én a debreceni Víztoronyban minifesztivált szervez többek között a Bohemian Betyars közreműködésével, Somló Tamás képeiből rendezett kiállítással és újabb poptörténeti emlékpont avatásával.

Az ötödik évadát kezdő program működése alatt mintegy 3,5 milliárd forintot juttathat a magyar könnyűzenének – olvasható a közleményben.