Nyári estékhez: zenei koncertfilmek az Urániában

 

Július 19-től kéthetente csütörtökönként világsztárok áriaestjeit bemutató koncertfilmekkel várja a operabarátokat az Uránia Nemzeti Filmszínház Olyan világsztároklesznek hallhatóak, mint Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov .

A többségében szabadtéri előadásokon rögzített klasszikus zenei koncertfilm-sorozat első epizódja július 19-én 19:30-kor Anna Netrebko és férje, Juszif Ejvazov 2017-es berlini koncertje lesz. Az ikonikus Waldbühne amfiteátrum előadáson az olasz operák legszebb áriái és duettjei csendülnek fel. Netrebko többek közt Verdi Macbethjéből és Puccini Gianni Schicchijéből ad elő részleteket, míg a kiváló azerbajdzsáni tenor olyan közkedvelt áriákat énekel, mint a „Nessun dorma” a Turandotból. Az est programjában az ismert orosz zeneszerző, Igor Krutoj szerelmes dalai is helyet kaptak. Az előadás különleges hazai vonatkozása, hogy az operacsillagokat a Magyar Állami Operaház zenekara kíséri, Michelangelo Mazza karmester vezetésével.

Anna Nyetrebko és Juszif Ejvazov.

Anna Nyetrebko és Juszif Ejvazov.

 

Következő alkalommal, augusztus 2-án 19:30-kor ismét a berlini Waldbühnében rögzített áriakoncert következik. Az operavilág legnagyobb sztárjaiból álló, Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Erwin Schrott alkotta trió „Három sztár Berlinben” című 2011-es szabadtéri koncertjéről készült filmben a legnépszerűbb áriák mellett elfeledettnek hitt, ritkán hallható zeneművek is felcsendülnek. A gazdag programban mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, a legnagyobb műértőktől kezdve egészen a klasszikusokat csak ritkán hallgató zenekedvelőkig. Az operacsillagokat a Prágai Filharmonikusok kísérik, vezényel: Marco Armiliato.

Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Erwin Schrott

Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Erwin Schrott

 

Az áriaest-sorozat harmadik előadása augusztus 16-án 19:30-kor egy különleges párizsi koncert felvétele lesz 2007-ből, amelyen Anna Netrebko és Rolando Villazón, az operavilág egykori álompárja első alkalommal lépett fel együtt Franciaországban. A Théâtre des Champs-Elysées színpadán a duó elsősorban késő romantikus művek széles skálájából, köztük Gounod, Massenet, Csajkovszkij, Bizet, Verdi és Puccini örökzöld dallamaiból válogatott – ez az a stílus, amelyben kettejük hangja leginkább kiteljesedhetett. „Felejthetetlen este volt, tele érzelmekkel, amelyre minden néző nosztalgiával gondolhat majd vissza, és büszkén mondhatja majd: Én ott voltam!” – írta a koncert után a rangos Opéra Magazine.

Végül augusztus 30-án egy egészen friss koncertfelvétel következik: Jonas Kaufmann 2018. július közepén rögzített előadása, amely keretében a „Dolce Vita” című nemzetközi bestseller albumának legnépszerűbb dalait, klasszikus olasz áriákat és hagyományos nápolyi dalokat ad elő a Waldbühne színpadán. „A csillagok alatt” címmel mozifilmre vett esten olyan ismert dallamok csendülnek fel, mint Enrico Caruso és Lucio Dalla slágerei, Nino Rota világhírű filmzenéi és Mascagni, Leoncavallo operáinak részletei – köztük a „Parla più piano” (A keresztapa főcímdala) – a „Torna a Surriento”, a „Cor’ngrato”, a „Mattinata”, a „Caruso” vagy az „Il Canto”.