Kóruscunami söpört végig Budapesten

 

Óriási sikerrel zárult a 6. Kórusok Éjszakája rendezvény. Több mint háromezer látogató lehetett tanúja annak, hogyan teltek meg a józsefvárosi utcák, terek, kávézók és kapualjak énekhanggal.

Hatodik alkalommal gyűltek össze hazai és külföldi kórusok a budapesti Palotanegyedben június 9-én,  hogy hangot adjanak a térnek. A 6. Kórusok Éjszakáján ötvennél is több kórus adott minikoncerteket összesen tizenhat különböző helyszínen a háromezer fős közönségnek. A párhuzamosan zajló koncertek szüneteiben a józsefvárosi köztereken és utcákon számos flashmobbal is találkozhattak az éppen arra járók. Énekszó töltötte meg – többek között – a Nemzeti Múzeum belső udvarát és a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kertjét.

Kórusok éjszakája a Józsefvárosban. Fotó: Safian Fanni

Kórusok éjszakája a Józsefvárosban (Fotó: Sáfián Fanni)

A civil kezdeményezésen alapuló fesztivált a Csíkszerda kóruscsalád nagy létszámú önkéntes csapata készítette elő és bonyolított le, akik – saját bevallásuk szerint – önként és dalolva szervezik meg évről évre a Kórusok Éjszakáját.

A rendezvény nyitányát idén is az Éneklő utca névre hallgató éneklő tartalomjegyzék adta, majd tíz különféle helyszínen párhuzamosan zajlottak a húszperces hangversenyek, hat különböző stílusban. A közönség soraiban mindenki megtalálhatta kedvenc műfajait, ahogyan megismerkedhetett új irányzatokkal is.

Kórusok éjszakája: Fotó: Kovács Márton

Kórusok éjszakája (Fotó: Kovács Márton)

A késő estig tartó minikoncerteket követően éjjel 11 óra után felcsendült a Kórusok Éjszakájának 2018-as záródala a Pollack Mihály téren, melyet közel ezer látogató és kórustag énekelt el közösen.