A magyar népzeneoktatást ünneplik Óbudán

 

Szombatig számtalan gyerek és felnőtt programmal várják az érdeklődőket Óbudán több helyszínen a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe elnevezésű országos művészeti fesztiválon.

Az eseményen fellép Miqueu Montanaro (Provence), Erdal Salikoglu (Isztambul), valamint az egykori tanítványok, zenész barátok és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei adnak elő. Az eseményen bemutatják Kobzos Kiss Tamás Dúdolj verset című életműkötetét is.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Molnár Edvárd)

A művészeti fesztivál keretében június elsején rendezik meg az Országos Tuka Zsigmond citeraversenyt az Óbudai Népzenei Iskolában. Június 2-án a Zichy-kastély kertjében és a Kobuci színpadán népzenei műhelyek mutatkoznak be, emellett a mesterek és tanítványok népzenei koncertjeit hallgathatja a közönség.

A fesztiválhoz az idén is számos közművelődési intézmény, népzenész-zenepedagógus, valamint közel negyven alsó, közép- és felsőfokú művészetoktatási intézmény csatlakozott. A fesztivált családi programok színesítik. Aprók tánca és közösségi muzsika, kézműves foglalkozások, mesterség- és könyvbemutatók, a Magyar Hangszermíves Céh, a Tündérkert Világfa meselabirintusa és Muzsikás mesetér várja a közönséget.

A Míves Vásár Téren népművészeti, iparművészeti vásár lesz, a gasztronómiai csemegék mellett népi játékok és kosaras körhinta várja a látogatókat. A művészeti fesztivál szervezője a Magyar Hangszermíves Céh, házigazdája az Óbudai Népzenei Iskola.