Teljesen új bérleteket is meghirdet a Zeneakadémia

 

Tíz új sorozatot kínál a Zeneakadémia a 2018/19-es évadban, amelyen középpontba kerül a nagyterem 111 éves felújított koncertorgonája is.

A már jól ismert sorozatok mellett teljesen új bérleteket is meghirdetnek – mondta el Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az évadot bemutató hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

A rektor felhívta a figyelmet az új Orgonaavató bérletre, az Ének karnyújtásnyira és az Összkiadás élőben sorozatra, valamint a Liszt-kukacok Akadémiájára. A nagyterem 111 éves koncertorgonájáról elmondta, hogy októberben szólal meg újra egy ünnepi hangversenyen a kilenc éven át tartó felújítás után.

Az orgonamuzsika évszázadokon átívelő repertoárját vonultatja fel az Orgonaavató bérlet, amelyben a Zeneakadémia tanárai mutatják be a hangszer sokféle arcát: Fassang László és Boldoczki Gábor például orgona-trombita darabokat adnak elő.

A Tiszta Barokk bérletben először hallható Magyarországon Giuliano Carmingola (hegedű), Pierre Hantai (csembaló), valamint az Il Pomo d’Oro együttes. A vokális zene mesterei bérletben Vashegyi György és együttesei a pasticcio műfajjal ismertetik meg a hallgatóságot, a Bach, Graun és Telemann passióiból összeállított alkotás először szólal meg hazai színpadon.

A Zeneakadémia földszinti előcsarnoka az intézmény VI. kerületi Liszt Ferenc téri épületében 2016. október 29-én. Az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű, a Miniszterelnökség által szervezett programsorozat első állomása a Zeneakadémia, ahol az intézmény felújításának bemutatása mellett koncerteket hallhat a közönség.MTI Fotó: Kallos Bea

A Zeneakadémia földszinti előcsarnoka az intézmény VI. kerületi Liszt Ferenc téri épületében . (MTI Fotó: Kallos Bea)

Az Ének karnyújtásnyira bérletben mások mellett Baráth Emőke Schubert Winterreise dalciklusát énekli, amely eredetileg férfihangra íródott. Az Összkiadás élőben sorozat két bérletet kínál: a hat koncertből álló sorozatban Schumann összes kamaraművét tolmácsolják a muzsikusok, Mozart hegedű-zongora szonátáit pedig három estén át játssza Szabadi Vilmos és Farkas Gábor.

A Tehetség kötelez bérletsorozatban az intézmény legígéretesebb növendékei – Farkas Mira (hárfa), Scheuring Kata (fuvola), Sztán Attila (harsona), Devich Gergely (cselló) és Demény Balázs (zongora) – mutatkoznak be: három koncerten az ifjú hangszeresek, egy előadásban pedig a pályájukat kezdő zeneszerzők. Az Itt és most bérlet a jelenkor zenei csemegéit kínálja, köztük a Silesian vonósnégyes és Bálint János fuvolaművész estjét.

Új tematikát kínál a Liszt-kukacok Akadémiája, amelynek négy előadásán különböző vallások szertartásainak muzsikájával ismerkedhetnek meg a gyerekek – mondta el Csonka András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Koncert- és Rendezvényközpontjának igazgatója.

A Simon Izabella és Várjon Dénes nevével fémjelzett kamara.hu fesztivál Hermann Hesse Az üveggyöngyjáték című regényét állítja középpontba. A kamarazenei hangversenyek mellett a programban gyermekkoncert és irodalmi beszélgetés is szerepel, utóbbi vendége Enyedi Ildikó filmrendező lesz – fűzte hozzá Csonka András.

A Zeneakadémia szeptemberben induló évadának bérletei május 31-ig különleges bevezető kedvezménnyel vásárolhatók meg.