Brüsszelben lép fel a Magyar Rádió Énekkara

 

Európa egyik legrangosabb koncerttermében, a brüsszeli Bozarban lép fel pénteken a Magyar Rádió Énekkara – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

A Magyar Rádió Énekkara Alekszandr Szkrjabin orosz zeneszerző, zongoraművész (1871–1915) Mysterium című művét fogja előadni a belga nemzeti zenekarral, Sztanyiszlav Kocsanovszkij vezényletével. A dirigens Oroszország egyik legtehetségesebb fiatal karmesterének számít, rendszeresen fellép neves együttesekkel – olvasható a közleményben. A koncert programján szereplő Szkrjabin-kompozíció nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is szinte teljesen ismeretlen darab, amely a szerző életében torzóként maradt fenn. Szkrjabin 1903-ban kezdte írni a művet, de nem fejezte be 1915-ben bekövetkezett haláláig. Végül egy másik orosz komponista, Alekszandr Nemtin (1936–1999) fejezte be a művet.

A nagyszabású monumentális alkotás minden előadó számára rendkívüli kihívást jelent. Az, hogy a Magyar Rádió Énekkara mutathatja be a művet Brüsszelben, azt is jelképezi, hogy a kórust Európa egyik legkiválóbb együtteseként tartják számon – olvasható a közleményben. A belga nemzeti zenekar és a Magyar Rádió Énekkara mellett az esten közreműködik Nagyezsda Gulickaja szoprán és Alekszandr Gindin (zongora).