Új korszak hírnökei címmel ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

 

Gőzerővel próbál a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Igazi csemegével készülnek azoknak, akik szeretik a klasszikus zenét, Bartók, Debussy és Strauss is műsoron lesz a Müpában.

Nem véletlenül szólal meg kedd este Bartók Béla korai műve, a Kossuth-szimfónia, hiszen csütörtökön ünnepeljük március 15-ét. A Kossuth-szimfónia mellett Debussy Pelléas és Mélisande című operájából is hallhatunk gyönyörű részleteket – közölte Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.


Ezt követően a Bartókra is nagy hatást gyakorló Richard Strauss Hősi élet című szimfonikus költeményét fogjuk hallani, és látni is, mert aki eljön, az több mint száz muzsikust lát majd a színpadon – tette hozzá Kovács Géza.

„Egy olyan korszakot idézünk, ami a 20. század első éveit jelenti, amikor minden zeneszerző kereste az új utat a romantika után” – mondta Igric György, a Magyar Rádió Zenei Együttesek művészeti vezetője.

Bartók Béla is ahhoz az időszakhoz érkezett, amikor a „saját hangját kereste”. A művet, amit 22 évesen komponált, még a magyaros, verbunkos zenén alapuló kompozíciók korszaka jellemzi – mondta Igric György. Ugyanakkor Bartók már hatása alatt volt annak a fantasztikus élménynek, amit Richard Strauss Hősi élet című műve felébresztett benne – tette hozzá.

2018. március 13-én a Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 19:30 órai kezdettel kerül megrendezésre az Új korszak hírnökei című koncert, amely igazi csemege a szimfonikus zene értőinek. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kovács János karmester vezényli.

Az eseménnyel kapcsolatos részletekért kattintson ide.