Különleges Francia est a Pesti Vigadóban

 

Igazi zenei csemegében lehet részük ma este az acapella kedvelőinek a Pesti Vigadóban. Egy különleges koncertre készül ugyanis a Magyar Rádió Énekkara. A társulatot pedig a jelenleg Franciaországban élő fiatal magyar karnagy, Zeke Mihály vezényli.

Az 1982-ben született Zeke Mihály karnagy Magyarországon először lép színpadra, mint koncert karmester, ez lesz a hazai debütálása – mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője az M1 reggeli műsorában.

A ma esti koncert több szempontból is igazi csemege. Elsőként Zeke Mihály személye miatt, akinek már a születése sem nevezhető mindennapinak. Szülei két hétre Londonba mentek, és ebben az időben, ott született meg Mihály fiuk. Aki ráadásul nem is csak egyszerűen Zeke Mihály, hanem Zeke Menelaos Mihály, ugyanis édesanyja magyar, édesapja pedig görög. Így aztán a család rövid ideig Budapesten élt, majd Mihály Athénban cseperedett fel, oda járt zeneakadémiára, majd Hermuth Rilling, a nagyszerű karnagy hívására Stuttgartba ment, ott folytatta tanulmányait. Pályája telis-tele van sikerekkel: zongora-, orogna-, karnagy- és karmesterversenyeket nyert sorban. Jelenleg, miután a régizenében és a 20. századi kortárs zenékben is jártas, a Bourgogne-i Kamarakórust vezényli.

A Magyar Rádió Énekkara a Magyar Rádió márványtermében. Középen Somos Csaba, az MR Énekkar vezető karnagya. MTI Fotó: Kollányi Péter

Archív képünkön a Magyar Rádió Énekkara a Magyar Rádió márványtermében látható. Középen Somos Csaba, az MR Énekkar vezető karnagya  (MTI-fotó: Kollányi Péter)

„Úgy gondolom, hogy nagyon rég hallhatott a közönség ilyen különlegesen szerkesztett acapellát, ugyanis francia műsorunkban a késő romantikától egészen a 20. század végéig terjedő időszak főleg egyházi, de egyben világi műveit is megszólaltatjuk – mondta Kovács Géza. – Nyilván nem cseng idegenül a magyar közönség számára Camille Saint-Saëns vagy Gabriel Faure neve, de a műsor gerincét Francis Poulenc, a 20. század derekának legendás, elsősorban egyházzenei szerzőjének művei adják. Aki valaha énekelt Poulenc-művet, azt mondja, majdnem olyan gyönyörű énekelni, mint amikor egy Kodály-művet énekel az ember. Nagyon-nagyon értett az emberi hanghoz, és az 1920-as évektől életének nagy részét az egyházzenének szentelte.”

Zeke Mihály és a Magyar Rádió Énekkara természetesen már túl van a próbákon, a karmester különleges próbamódszerrel dolgozik, érzékenyen, finoman nyúl a kórushoz, és miután Franciaországban él, a francia nyelvnek azokat a finomságait is meghallja, amire másnak nem biztos, hogy van füle.

Ma este fél nyolckor tehát a Pesti Vigadóban a Francia esten a Magyar Rádió Énekkara lép fel Zeke Mihály vezényletével.