Az ősforrásból merítkező zene - Dresch lemezbemutató

 

Forrásból címmel készített új lemezt Dresch Mihály. A hazai zenei élet kiemelkedő alakja vonós kvartettjével rögzítette az anyagot, amelyet november 20-án vasárnap a Pesti Vigadóban gálakoncerten mutat be, a Héttorony Fesztivál záróeseményeként.

Dresch Mihály  (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A fúvós hangszereken játszó Dresch Mihály három évtizede meghatározó szereplője a magyarországi világzenei és dzsessz-színtérnek. A zenész 2014-ben a fiatal népzenész generáció három tagjával alapította meg a Dresch Vonós Quartetet, amelyben a Buda Folk Bandből ismert Csoóri Sándor Sündi brácsán és bolgár tamburán, Brasnyó Antal brácsán, Bognár András (Bazseva Zenekar, ex-Tárkány Művek) pedig nagybőgőn játszik. A Forrásból felvételein egyszerre van jelen a Dresch Mihályra jellemző etnodzsessz, valamint a tradicionális falusi népzene.
A zenekar vezetője elmondta, hogy a vonós kvartett lemezén, amelyet a Fonó Kultúrpart Stúdiójában rögzítették, régebbi kompozíciók mellett vadonatújak (például a Sárgarigó) is helyet kaptak.

“A november 20-i koncert a Pesti Vigadóban kétrészes lesz. Az első felvonásban a Dresch Vonós Quartet ad műsort az új lemez számaival, a szünet után a dzsesszkvartettem játszik, a végén pedig egy-két darab erejéig valamennyi zenésztársam színpadon lesz” – fűzte hozzá a zenész. A Dresch Vonós Quartet nemrég Belgrádban adott koncertet.